Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este salvatorul Moldovei, ori de câte ori țara se află la ananghie

© Sputnik / Miroslav RotariVasile Cantarji
Vasile Cantarji - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Abonare
Sociolog: Produsul intern brut al Republicii Moldova pentru anul 2020 a scăzut cu 7 la sută. Asta înseamnă că oamenii sunt mai săraci cu 7% comparativ cu 2019.

Diaspora a salvat Republica Moldova și în anul 2020, când pandemia provocată de virusul COVID-19 a pus lacătul la multe afaceri, lăsând fără venituri zeci de mii de angajați. Potrivit experților, 1,49 de miliarde de dolari au fost transferați de moldovenii plecați la muncă în afara țării, în 2020, doar prin intermediul băncilor. Suma este cu 27 de milioane de dolari mai mare comparativ cu 2019, când concetățenii noștri au trimis acasă 1,22 miliarde USD. Sociologul „CBS-AXA” Vasile Cantarji spune că aceste cifre demonstrează că, și de această dată, diaspora a sărit în ajutor, iar datorită banilor trimiși de peste hotare efectele crizei economice au fost atenuate.

„Puțin se vorbește despre asta, dar cetățenii care muncesc peste hotare au întins o mână de ajutor celor de acasă în aceste timpuri grele. În 2020, remitențele au crescut considerabil comparativ cu anii precedenți. Anul trecut am avut cel mai mare volum de remitențe. Asta pe fundalul crizei economice. Noi doar știm că anul trecut PIB-ul a scăzut cu 7%. Asta înseamnă că oamenii au sărăcit cu 7%”, a declarat sociologul „CBS-AXA”.

Precizăm că, în 2018, volumul transferurilor bănești a fost de 1,26 miliarde USD, iar în 2017 - 1,19 miliarde USD. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, recordul absolut al remitențelor fost înregistrat în anul 2008, când valoarea acestora a atins cifra de 1,6 miliarde USD. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0