Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Listele persoanelor vaccinate anti-COVID nu pot fi publicate – iată de ce

© Inquam Photos / OCTAV GANEAVaccin AstraZeneca
Vaccin AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a vorbit la Sputnik Moldova despre campania de imunizare anti-COVID.

CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Vaccinarea în proporție de 70% a populației Republicii Moldova este scopul către care tinde Ministerul Sănătății, a subliniat Tatiana Zatîc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în emisiunea „Atitudini” de la Sputnik Moldova, luni, 5 aprilie.

Военные и сотрудники правоохранительных органов патрулируют остановки - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Societate
Foto: Militarii Armatei Naționale au ieșit pe străzi - unde patrulează aceștia

Reprezentanta Ministerului Sănătății a vorbit despre importanța vaccinării, menționând că aceasta „este o măsură de răspuns în procesul de gestionare a pandemiei”.

„Prin vaccinare oprim pandemia”, a declarat Tatiana Zatîc, adăugând că acest fapt este demonstrat prin exemplele altor țări.  

Invitata a fost solicitată să se refere la nemulțumirile legate de campania de vaccinare exprimate de cetățeni pe rețelele de socializare – potrivit unor semnale, în prima etapă a campaniei, în care urmează să fie vaccinați doar angajații instituțiilor medicale, au fost imunizate și persoane din alte domenii, „cu pile”.

Tatiana Zatîc a răspuns că, în contextul acestor semnale, ministerul a creat o comisie „pentru examinarea cazurilor respective și comisia va veni cu un răspuns” dacă s-au făcut sau nu s-au făcut vaccinări în afara planului de imunizare. 

„Oamenii cereau să fie publicate listele persoanelor vaccinate? Este corect să fie făcut asta?”, a întrebat moderatoarea emisiunii, Maria Dimineț.  

Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2021
Societate
Câte persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în Moldova

Răspunsul secretarului de stat a fost că publicarea listelor ar fi în dezacord cu principiul, garantat de lege, de protejare a datelor cu caracter personal. 

„Chiar până la începutul campaniei de imunizare, au fost pregătite listele persoanelor care urmează a fi vaccinate – de la persoanele care lucrează la intrarea în instituțiile medicale până la medici”, dar „publicarea acestei liste ar fi în contradicție cu protejarea datelor cu caracter personal”, ar trebui „cerută permisiunea fiecărei persoane” în parte, potrivit Tatianei Zatîc.

„Dar există un registru electronic cu datele despre vaccinare”, a relevat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Aproximativ 50 de mii de persoane au fost vaccinate împotriva COVID până la această oră, potrivit datelor oficiale. De exemplu, din dimineața zilei de 3 aprilie până în dimineața zilei de 4 aprilie au fost vaccinate aproape 1800 de persoane.

Reamintim că Federația Rusă a decis să ofere țării noastre 180 de mii de doze de vaccin ”Sputnik-V” în calitate de ajutor umanitar. Totodată, Republica Moldova va primi peste 100 de mii de doze de vaccinuri Pfizer prin intermediul platformei COVAX. Dozele ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0