Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cercetători din Germania au descoperit substanţe chimice periculoase în măşti

© Sputnik / Yana ZaharovaМедицинские маски
Медицинские маски - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În urma unor teste pe măşti, efectuate de doi academicieni renumiţi din Germania, s-a constatat prezenţa în unele dintre acestea a formaldehidei și a altor substanțe chimice periculoase.

BUCUREŞTI, 4 apr – Sputnik. Ecotextile News a dezvăluit că nu toate măştile de protecţie de pe piaţă utilizate de către publicul larg îndeplinesc standarde de siguranţă.

Lucian Nicolae Bode - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Bode: Voiculescu și Turcan vor fi amendați pentru nepurtarea măștii în spațiul public

Astfel, în urma unor teste, doi oameni de ştiinţă din Germania au descoperit în unele măști urme ale unor substanțe chimice toxice, care sunt restricționate motive de sănătate și de mediu. Printre acestea a fost descoperită formaldehida, o substanță chimică care provoacă senzații de arsură la nivelul ochilor, nasului și gâtului, tuse, respirație șuierătoare și greață.

Cercetătorii avertizează că, dacă măştile conţinând astfel de substanţe sunt purtate pentru perioade lungi de timp, acestea ar putea provoca probleme de sănătate.

Printre oamenii de ştiinţă care au făcut aceste teste pe măşti este profesorul Michael Braungart, director la Institutul de Mediu din Hamburg, fiind vorba de măști care au provocat erupții cutanate unor persoane.

Belgium Coronavirus Daily Life - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2021
Belgia ar fi distribuit gratuit măști toxice

„Ceea ce respirăm pe gură și nas sunt de fapt deșeuri periculoase. Am găsit formaldehidă și chiar anilină și am observat că se aplică parfumuri artificiale necunoscute pentru a acoperi orice miros neplăcut de substanță chimică din mască”, a spus Braungart, potrivit ziarulromanesc.de.

Acesta a mai spus că în cazul măștilor chirurgicale de culoare albastră, a descoperit cobalt, care poate fi folosit ca vopsea albastră.

„Una peste alta, avem un cocktail chimic în fața nasului și gurii care nu a fost niciodată testat nici pentru toxicitate, nici pentru orice efecte pe termen lung asupra sănătății”, a avertizat profesorul.

De asemenea, dr. Dieter Sedlak, director general și cofondator al Modern Testing Services din Augsburg, a găsit alte substanțe chimice prin propria sa metodă de testare: pe lângă formaldehidă, a descoperit urme de fluorocarburi periculoase, care sunt puternic restricționate. Fluorocarburile sunt toxice pentru sănătatea umană, iar oamenii de știință au solicitat recent interzicerea lor pentru utilizarea neesențială.

„Se pare că substanța a fost aplicată în mod deliberat ca un agent de respingere a fluidelor – ar funcționa pentru a respinge virusul într-un format de picături de aerosoli –, dar fluorocarbura pe față, pe nas, pe mucus sau pe ochi nu este bună”, a precizat Sedlak.

Fluorocarburile sunt folosite pentru a adăuga un strat protector la articole precum rucsacurile și jachetele, dar nu sunt destinate inhalării.

Coronavirus: Elevă în mască medicinală își îmbrățișează mama înainte de a intra la ore în școală - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2020
Efectele nefaste ale purtării măștii asupra durerilor de cap

Pe de altă parte, cei doi academicieni spun că descoperirile lor nu sunt suficiente pentru a concluziona că toate măștile chirurgicale sunt periculoase, dar consideră că unele măști aflate în circulație trezesc îngrijorări.

Potrivit acestora, măștile concepute pentru a fi purtate de public nu sunt clasificate ca Echipamente Individuale de Protecție (EIP) și, prin urmare, nu sunt supuse aceluiași nivel de control ca în cazul celor care sunt destinate utilizării de către profesioniștii din domeniul sănătăţii. Întrucât măștile pentru față nu sunt dispozitive medicale, acestea trebuie să respecte doar legile generale de siguranță.

Şi dr. Julian Tang, citat de Daily Mail, virusolog clinic și profesor asociat onorific la Departamentul de Științe Respiratorii de la Universitatea din Leicester, care este de acord cu dr. Sedlak și cu prof. Braungart, a spus că sunt necesare cercetări mai aprofundate. Potrivit acestuia, o opțiune este ca oamenii să folosească măști chirurgicale profesionale care îndeplinesc standarde mai stricte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0