BORu nu susține ideea sărbătorii Paștelui în aceeași zi cu catolicii

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaПасхальные богослужения в регионах России
Пасхальные богослужения в регионах России - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2021
Abonare
Biserica Ortodoxă Rus nu intenționează să sărbătorească Paștele în aceeași zi cu catolicii, iar astfel de inițiative, venite din partea Constantinopolului pot provoca dezbinări în lumea ortodoxă.

BUCUREȘTI, 4 apr – Sputnik. Biserica Ortodoxă Rusă nu intenționează să-și schimbe data paștelui, prăznuind Învierea Domnului în același timp cu catolicii, a declarat sâmbătă șeful direcției relații bisericești externe a Patriarhiei de la Moscova, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

 ÎPS Teodosie - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Arhiepiscopul Tomisului atacă Guvernul pe tema restricțiilor de Paște

Mai devreme, în presă apăruse informații potrivit cărora șeful reprezentanței Patriarhiei de la Constantinopol, Arhiepiscopul Iov al Telmisului, s-a pronunțat în cadrul Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva pentru o reformă a calendarului în lumea ortodoxă, pentru stabilirea unei singure date de sărbătorirea a Paștelor.

“Această propunere s-a discutat, probabil, de câteva decenii în diverse contexte, inclusiv și la Consiliul Mondial al Bisericilor. Însă aici problema e foarte simplă – cine trebuie să-și schimbe data Paștelui? Noi spre exemplu nu intenționăm să o schimbăm”, a declarat mitropolitul Ilarion la postul de televiziune Rossiya 24.

El a menționată că preistoria acestei probleme este vechi și datează cu primele secole ale creștinătății. Potrivit arhiereului, dacă citim cărțile istoricilor antici, din acestea devine foarte clar că în Biserica creștină primară nu exista o zi unică pentru sărbătorirea Paștelui. La primul Sinod Ecumenic din 325 de la Nicea această chestiune a fost rezolvată, stabilindu-se că Paștele va fi sărbătorit în prima duminică după echinocțiul de primăvară, a amintit mitropolitul.

“Acest sistem de calcul se păstrează până în ziua de azi în Biserica Ortodoxă și nu există impulsuri interne, care ar veni din partea credincioșilor în direcția schimbării calendarului bisericesc. Acest lucru vizează nu doar data sărbătoririi Paștelor, dar și trecerea la așa-numitul stil nou, pentru că din când în când apar voci care se pronunță pentru conformarea calendarului nostru cu cel laic... Problema schimbării calendarului nu se află pe agenda Bisericii Ortodoxe, cel puțin, Biserica Ortodoxă Rusă”, a conchis ierarhul.

Mai devreme vicarul Patriarhiei de la Moscova, episcopul Savva (Tutunov) a menționat în canalul său Telegram că ideea Constantinopolului de a reforma calendarul va fi tratată în lumea ortodoxă ca o acțiune îndreptată spre dezbinare, iar astfel de inițiative demonstrează “un interes mai mare, cel puțin a unei părți a episcopiei Fanarului, de apropiere cu Vaticanul, decât de păstrarea unității lumii ortodoxe”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0