Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Regimul special de circulație a persoanelor - în vigoare

© Sputnik / Mihai CarausКомендантский час в Кишиневе: что сейчас происходит на улицах города
Комендантский час в Кишиневе: что сейчас происходит на улицах города - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Abonare
Astăzi, 3 aprilie, la ora 23:00 a intrat în vigoare regimul special de circulație a persoanelor în municipiile Chișinău și Bălți, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale din data de 1 aprilie.

CHIȘINĂU, 3 apr  – Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale în Municipiul Chișinău a interzis, începând cu data de 3 aprilie 2021, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00 – 5:00, cu următoarele excepții:

  • Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
  • Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.
  • Deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  • Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

La verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, pe orice suport, ori o declarație pe propria răspundere, completată în formă liberă. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data nașterii, adresa locului activității profesionale, durata deplasării, data completării şi semnătura.

Dacă prin decizia din 1 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale de nivel național, era interzis circulația și aflarea persoanelor în spații publice, aflate în intravilanul localităților: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, atunci prin cea a municipiului Chișinău acest lucru se permite, doar că omenii se vor putea plimba doar în grupuri nu mai mari de 3 persoane, excepție fiind rudele de gradele I-II, cu portul obligatoriu al măștilor de protecție de către persoanele mature.

În același timp, Comisia pentru Situații Excepționale în Municipiul Chișinău a mai stabilit că persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau altui loc de trai sunt obligate să dețină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.

Comisia pentru Situații Excepționale în Municipiul Chișinău a dat indicații și Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicare din Capitală să sisteze circulația transportului public municipal după ora 23:00, cu excepția curselor destinate pentru transportarea angajaților întreprinderilor strategice din municipiul Chișinău.

Starea de urgență a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile, din 1 aprilie și până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0