Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ninel Revenco: O comisie va analiza suspiciunile de nerespectare a etapelor de vaccinare

© Sputnik / OsmatescoLaura Țurcan, Nina Revenco
Laura Țurcan, Nina Revenco - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
Șefa Campaniei de Vaccinare de pe lângă Guvern, Ninel Revenco, susține că o comisie specială va analiza toate cazurile de nerespectare a etapelor de vaccinare.
Ninel Revenco: O comisie va analiza suspiciunile de nerespectare a etapelor de vaccinare

Decizia vine după ce s-a aflat din presă că mai mulți șefi de raioane, rude ale acestora, dar și primari s-au vaccinat în pofida faptului că serul era destinat persoanelor din sistemul medical, șefa Campaniei de Vaccinare de pe lângă Guvern, Ninel Revenco, a venit cu o reacție.

”Vreau să vă zic că, de la începutul campaniei de vaccinare, noi am primit anumite telefoane și sensibilizări din partea mass-media. A fost instituită o comisie care să monitorizeze situația privind procesul de vaccinare, cazurile unde există suspiciuni de nerespectare a etapelor imunizării, care va prezenta toate concluziile la Ministerul Sănătății, iar instituția va raporta situația. Suspiciuni există până la proba contrarie”, mai adaugă Ninel Revenco.

Totodată, șefa campaniei de vaccinare susține că etapa a doua de imunizare va fi anunțată în curând. La moment ANSP și MSMPS este în proces de pregătire tehnică a procesului de vaccinare în etapa a doua.

După imunizarea a peste 38 de mii de persoane, au fost înregistrate peste 800 de de efecte adverse. Dintre care, 31 de persoane au avut reacții moderate. Declarațiile au fost făcute de către medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Laura Țurcan.

Deși s-au vaccinat cu prima doză, 78 de persoane s-au reinfectat, spune Laura Țurcan.

”78 de îmbolnăviri după vaccinare. Acest lucru s-a întâmplat în perioada 0-19 zile după imunizare, ceea ce demonstrează faptul că persoanele deja erau infectate, fie s-au infectat ulterior. De aceea, noi repetăm că dacă și ne vaccinăm trebuie să respectăm normele de protecție”, adaugă Țurcan.

Laura Țurcan s-a referit și la decesul bărbatului de la Hâncești, care a decedat la scurt timp după administrarea vaccinului. În acest sens, medicul a spus:

”S-a întrunit comisia, având în vedere informațiile disponibile, moartea a survenit în rezultatul unui infarct miocardic. Nu a fost identificată legătura cauzală dintre vaccin și cauza decesului”, declară Țurcan.

Menționăm că procesul de vaccinare în Republica Moldova a început acum patru săptămâni. Respectiv, în această perioadă au fost vaccinate puțin peste 38 de mii de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0