Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Indexarea pensiei: Câte procente constituie și cine beneficiază

© SputnikПенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
Pentru aproape 700 de mii de persoane la pensie, din 1 aprilie pensiile vor fi indexate. Aceasta este prima indexare din 2021.

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Pentru peste 663 de mii de beneficiari va fi indexată pensia de la 1 aprilie 2021, informează Casa Națională de Asigurări Sociale.

Lei - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Societate
Rămânem fără salarii și pensii dacă va fi instituit lockdown? - Iată ce spun experții

Astfel, pentru indexarea de la 1 aprilie a pensiilor în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an au fost planificate mijloace financiare în suma de 608 milioane de lei.

Toate pensiile vor fi indexate cu 3,89%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani.

Indexarea pensiilor este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii;

  • toate pensiile stabilite și recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii
  • pensiile pentru vechime în muncă
  • pensiile funcţionarilor publici
  • pensiile colaboratorilor vamali
  • pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl
  • pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Totodată, începând cu 1 aprilie, vor fi recalculate şi alocaţiile sociale de stat pentru 66 654 de beneficiari şi alocaţiile pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere pentru 12 983 beneficiari. De menţionat că, în acest an, la 1 octombrie, va avea loc şi a doua indexare a pensiilor. Iar în calcul se va lua rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs, coeficientul de indexare fiind stabilit de Guvern.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0