Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul a interzis temporar exportul de grâu

© Photo : Miroslav RotariСбор урожая
Сбор урожая - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Abonare
Guvernul a interzis temporar exportul de grâu, printr-o hotărâre votată în ședință, cu puțin timp în urmă.

CHIȘINĂU, 30 mart – Sputnik. Guvernul a ținut cont de recomandarea Consiliului Suprem de Securitate (CSS) și a votat în seara de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 30.03.2021
Politică
Maia Sandu: CSS i-a recomandat Guvernului să stopeze temporar exportul de grâu

Decizia a fost votată unanim de membrii Guvernului. Hotărârea va intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”.

Inițial, proiectul Guvernului prevedea ca restricția să fie instituită până pe 15 aprilie.  

Guvernul a început să discute această chestiune, dar a supus-o votului câteva ore mai târziu. 

După o pauză luată în ședința în format online a Guvernului, miniștrii s-au convocat apoi „cu ușile închise”, cu prezența fizică, pentru acest subiect. Transmisiunea live a fost reluată în momentul votului.  

Deși la final decizia a fost votată „unanim”, inițial numai premierul interimar Ciocoi era „pentru”. 

Pauza a fost luată la propunerea ministrului interimar al Agriculturii, Ion Perju, care s-a arătat categoric împotriva adoptării unei asemenea hotărâri. El a spus că toată preocuparea pentru exportul de grâu din rezervele de stat are la bază rațiuni politice. Potrivit lui Perju, nu există motive de îngrijorare legate de exportul de grâu. 

„Nu există riscul de lipsă de grâu alimentar. Cred că CSS operează cu alte date. Eu nu am participat la ședința CSS, deși este un subiect care vizează direct instituția noastră. Dacă este indicația președintelui și a CSS, trebuie să procedăm la vot”, a spus Ion Perju.

„Am recomandat astăzi Guvernului să introducă o restricție temporară la exportul grânelor”, a declarat Maia Sandu în seara zilei, după ședința CSS pe care a prezidat-o în calitatea ei de șef al statului. 

Între timp, potrivit Maiei Sandu, va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel, încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Maia Sandu a repetat aprecierea pe care a făcut-o anterior, potrivit căreia din rezervele de stat ar fi fost vândute anumite cantități de grâu cu încălcarea legislației. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0