Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura Generală: Gata cu dosarele politice și persecutarea oamenilor de afaceri

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Abonare
Procuratura Generală a făcut bilanțul pentru anul trecut – au fost reparate greșelile comise de predecesori.

CHIȘINĂU, 29 mart – Sputnik. În 2020, Procuratura Generală s-a concentrat pe repararea greșelilor și abuzurilor admise de predecesori fașă de persoanele incomode sistemului oligarhic. De asemenea, s-a pus capăt încălcărilor masive ale drepturilor omului, dosarelor politice, hărțuirii oponenților politici și afacerilor, este menționat într-un comunicat al instituției cu privire la bilanțul activității pentru anul 2020.

”Deși s-a lucrat intens, organele de drept au încetat să mai ofere spectacole zilnice cu mascați și încătușați, defilați prin fața camerelor de luat vederi de dragul creării aparenței de luptă cu corupția și crima organizată”, este menționat în comunicat.

Justiție, ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Societate
Judecătorul reținut pentru „trafic de influență” va fi cercetat în libertate
Pe parcursul anului trecut, Procuratura s-a ocupat de clasarea dosarelor politice și scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor care, ani la rând, au fost urmărite penal în mod ilegal. Totodată, procurorii au insistat pe investigarea dosarelor de maximă rezonanță, în care până nu demult acțiunile erau doar mimate.

Potrivit Procuraturii, 2020 a  fost primul an în care nici un reprezentant al mediului de afaceri nu a fost reținut sau arestat în lipsa actelor corespunzătoare ale organelor de constatare. Până în 2020, zeci de antreprenori au fost privați ilegal de libertate.

Potrivit datelor statistice prezentate de Procuratură, în 2020 au fost examinate 47 de dosare de tortură și alte rele tratamente – față de 86 înregistrate în anul precedent. Sa-a redus și numărul persoanelor reținute comparativ cu anul 2019 (respectiv, 2694 față de 2956) și cel al persoanelor arestate preventiv (1174 față de 1403).

Au fost întreprinse mai puține măsuri speciale de investigații, inclusiv de interceptare și înregistrare a comunicărilor sau a imaginilor – 2260 în anul 2020,  față de 2812 în 2019. Urmărirea vizuală s-a redus de la 622 de cazuri la 528.

© Photo : Procuratura Generală a Republicii MoldovaDrepturile omului – prioritatea Procuraturii Generale
Procuratura Generală: Gata cu dosarele politice și persecutarea oamenilor de afaceri - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Drepturile omului – prioritatea Procuraturii Generale

Conducerea Procuraturii Generale va monitoriza în continuare activitatea organelor de urmărire penală şi, implicit, a procurorilor, în ceea ce privește asigurarea respectării legislației procesual-penale, a comunicat instituția. La rândul său, acest lucru va diminua  riscurile condamnării Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0