Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Creștere spectaculoasă a cazurilor de tuberculoză în perioada post-COVID: Iată motivul

© Sputnik / Mihai CarausValentina Vilc
Valentina Vilc - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
Abonare
Numărul cazurilor noi de tuberculoza ar putea crește simțitor la în perioada post-COVID. Care ar fi cauzele acestui fenomen am aflat de la coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Valentina Vilc.
Creștere spectaculoasă a cazurilor de tuberculoză în perioada post-COVID: Iată motivul

Ultimii ani, în Republica Moldova se înregistra o decreștere de 8-10 procente anual al numărului cazurilor noi de tuberculoză. În condițiile pandemice, în 2020, numărul cazurilor noi și recidive a scăzut cu 39 procente. Deși această cifră ar trebui să ne bucure, specialiștii susțin că indicatorul repsectiv este unul amăgitor.

"Din cauza restricțiilor și carantinei nu am depistat toate cazurile de tuberculoză. Aproximativ 25-30 procente au rămas nedescoperite. Situația este alarmantă, deși cifrele arată un număr mic. Dacă nu depistăm la timp aceasctă boală este mult mai greu de tratat și adesea conduce la sfârșit letal", a declarat coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, Valentina Vilc.

Potrivit interlocutoarei, tuberculoza nu este doar o problemă medicală, ci și una socială. Aceasta reflectă societatea în care trăim. Deși mulți consideră că boala îi afectează pe cei din familiile social defavorizate, Valentina Vilc susține că tuberculoza nu alege după statutul social sau material.

Саймири (Беличьи обезьяны) - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2020
Metodă prin care ar putea fi redus riscul unor noi pandemii – specialist

Prognozele specialiștilor din sănătate sunt îngrijorătoare la capitolul cazurilor noi de tuberculoză. Stresul prin care a trecut societatea în 2020 la fel este un factor de risc care ar putea declanșa un boom de noi infectări.

"Am putea asista la creștere cu 26 procente a cazurilor de deces din cazua tuberculozei după pandemie. Trebuie să înțelegem că există și alte maladii înafară de COVID, iar tratamentul și adresarea precoce la medic poate salva viața", a punctat Valentina Vilc.

Precizăm că în 2020, peste 2000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, iar 209 au decedat. Situația în domeniul prevenirii și depistării precoce a tuberculozei rămâne alarmantă în țara noastră, mai ales pe fundalul pandemiei, chiar dacă rata incidenței și mortalității este în ușoară descreștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0