Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte arme dețin persoanele fizice din Moldova – numărul lor a sporit într-un an

© Sputnik / Rodion ProcaPistol
Pistol - Sputnik Moldova, 1920, 27.03.2021
Abonare
Numărul armelor deținute de persoanele fizice din Moldova a crescut cu peste 6 000 într-un an. Poliția oferă date statistice și-i atenționează pe posesorii de arme că „le revine o mare responsabilitate”.

CHIȘINĂU, 27 mart – Sputnik. La ora actuală, persoanele fizice din Republica Moldova (aproximativ 65 de mii de cetățeni) deţin în posesie 77 394  de  arme, a informat Poliția (IGP) vineri, 26 martie. 

Bărbat cu pistol - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2020
2020: Civilii înarmați – de 12 ori mai numeroși decât soldații Armatei Naționale

Din totalul celor peste 77 de mii de arme, 24 391 sunt cu ţeavă ghintuită,  47 699 au ţeava lisă, iar  5307 sunt arme neletale.

Precizăm că numărul armelor deținute de persoanele fizice a crescut cu mai mult de șase mii de unități, comparativ cu situația de acum un an. Pe 1 ianuarie 2020, 63 154 de persoane fizice aveau în proprietate 71 304 arme, potrivit Secției Supraveghere Armament din cadrul Direcției Activităţi Licenţiate (DAL) a Inspectoratului General de Poliție (IGP).

Poliția a informat că, de la începutul anului 2021, au fost inițiate 1470 de proceduri contravenționale pentru încălcarea regulilor de deţinere şi port a armei, regulilor de reînregistrare a armelor, încălcarea modului de comercializare sau de înstrăinare a armelor letale sau neletale și a munițiilor aferente, etc.

Poliția a ridicat de la începutul anului 294 de arme de foc. Dintre acestea, 104 au fost ridicate  pentru păstrarea temporară, 109  - pentru încălcarea regulilor de deţinere, port și folosire, 62 de arme au fost retrase pentru că erau deținute ilegal, iar 19 au fost predate benevol.

Trăgător, armă, focuri de armă - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2020
Societate
Crimă pasională: Un bărbat din Chișinău și-a împușcat soția din gelozie

De asemenea, au fost inițiate 53 de proceduri de retragere a permiselor de armă, cu anularea sau suspendarea acestora. 

Poliția a făcut publice aceste date statistice în contextul unui mesaj prin care-i atenționează pe proprietarii de arme și muniții cu destinație civilă că „le revine o mare responsabilitate”.

„Să fim vigilenţi şi împreună să sporim gradul de cultură la folosirea armelor. Cu cât conştiinţa va fi mai înaltă, cu atât va fi mai mic impactul negativ al armelor asupra societăţii”, menționează Poliția.

Conform legii, arma trebuie păstrată într-un seif la domiciliu. Dacă posesorul armei pleacă peste hotare, i se recomandă să transmită arma pentru păstrare la inspectoratul de poliţie din raza de domiciliu sau la magazinele specializate în comercializarea armelor acestora, care dispun de condiții pentru depozitarea sau păstrarea lor.

„Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident, contravenție  sau infracţiune cu arma, riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă, cu suspendarea dreptului de deținere a armelor pentru o perioadă până la 5 ani”, relevă Poliția. 

доступ запрещен полиция - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Societate
Omor și tentativă de suicid în sudul Moldovei: A împușcat-o pentru 200 de lei

„Folosirea armelor contrar destinaţiei lor speciale manifestată prin efectuarea tragerii din armă în locuri publice se sancţionează cu amendă de la 300 până la 1500 de lei aplicată persoanei fizice sau cu privarea de dreptul de deţinere,  port şi folosire a armei pe un termen de la 2 ani la 5 ani”, mai precizează instituția.

Pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a muniţiilor, precum şi pentru transmiterea acestora altor persoane, posesorul de armă riscă o amendă  de până la 42 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0