Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații au adoptat declarația împotriva dizolvării Parlamentului

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Abonare
Deputații au adoptat declarația prin care-și declară dezacordul în privința dizolvării Parlamentului, propusă de deputații socialiști.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Parlamentul a adoptat o declarație prin care-și declară dezacordul în privința dizolvării Parlamentului în ședința plenară de vineri, 26 martie.

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Politică
Dodon: Nu sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului

Textul declarației a fost propus de deputații socialiști (PSRM).

Declarația a fost adoptată cu votul a 54 de deputați ai majorității parlamentare formate din socialiști, cei din Platforma „Pentru Moldova” și Partidul „Șor”.

Potrivit deputatului PSRM Vasile Bolea, respectiva declarație va fi adusă la cunoștința președintelui Maia Sandu și, totodată, aceasta va fi informată că formațiunile parlamentare sunt dispuse să poarte consultări pentru instalarea unui nou guvern.

În declarație se spune că încă n-au fost epuizate căile constituționale pentru deblocarea crizei politice pentru învestirea Guvernului și că, într-o republică parlamentară, potrivit Constituției, trebuie să existe o relație de echilibru dintre Legislativ și Președinție.

„Luând act de necesitatea stringentă a învestirii unui Guvern capabil să soluționeze criza pandemică, precum și să gestioneze productiv domeniile strategice, în special pe dimensiunea social-economică./ Declarăm despre consolidarea tuturor eforturilor pentru a evita blocajul instituțional cauzat de lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea Președintelui Republicii Moldova”, se spune în declarație.

În emisiunea sa live săptămânală din 26 martie, liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon, a declarat că „nu putem organiza alegeri parlamentare anticipate în condiții de pandemie”.

„În plus, în Bugetul de Stat pentru 2021 nu sunt prevăzuți bani pentru alegeri anticipate. Și socialiștii nu vor vota alocarea de bani de la Buget pentru alegeri până a cumpăra vaccinuri și a da bani pentru fanteziile electorale ale președintelui și a celor de la PAS”, a declarat Dodon.

Deputații PSRM și din „Pentru Moldova”, care-l propun pe Vladimir Golovatiuc în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru, au anunțat că nu vor merge astăzi la consultările inițiate de șeful statului, Maia Sandu, referitoare la instalarea unui nou guvern. Ei au cerut amânarea discuțiilor pentru altă zi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0