Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decizia CC: Debitorul nu poate fi dus cu forța în fața executorului judecătoresc

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole  - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Abonare
Curtea Constituțională a constatat că măsura aducerii forțate a debitorului în fața executorului judecătoresc încalcă libertatea individuală a persoanei și, prin urmare, este neconstituțională.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională căutarea și aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc.

Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Ce dobânzi sunt practicate la creditele acordate în Moldova

CC a pronunțat joi, 25 martie, hotărârea în acest sens, după examinarea constituționalității articolelor 72 și 73 din Codul de executare, adoptat prin Legea nr. 443 din 24 decembrie 2004. Sesizarea a avut la bază o excepție de neconstituționalitate ridicată de Livia Mitrofan, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

„Aducerea forțată a debitorului presupune aplicarea unor măsuri de constrângere contrare voinței persoanei și fac incidente normele constituționale referitoare la libertatea individuală din articolul 25 din Constituție”, a constatat CC. 

„De asemenea, Curtea a declarat inadmisibil capătul sesizării referitor la încălcarea articolului 25 din Constituție prin articolul 72 din Codul de executare, care prevede căutarea debitorului și a bunurilor sale”, a precizat la un briefing președintele CC, Domnica Manole. 

Articolul 73 din Codul de executare stabilește că în cazul în care, la solicitarea repetată a executorului judecătoresc, debitorul nu se prezintă în fața executorului judecătoresc, instanța de judecată dispune aducerea lui forțată.

Conform articolului menționat, în baza actului judecătoresc, organul afacerilor interne în a cărui rază teritorială debitorul își are domiciliul îl va aduce pe acesta în mod forțat în fața executorului. 

Potrvit președintelui CC, în jurisprudența sa referitoare la articolul 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la libertate, Curtea Europeană a notat că însoțirea și prezența unei persoane la secția de poliție constituie o „privare de libertate”.

„Atunci când o persoană nu poate decide în mod liber dacă îi urmează sau nu pe ofițerii de poliție la secția de poliție sau dacă persoana nu poate, odată ajunsă acolo, să părăsească secția în orice moment, fără a suporta consecințele respective, intervine dreptul la libertate”, a spus Domnica Manole. 

Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0