Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunț important de la Fisc: Este ultima zi în care mai poți face asta

© Sputnik / Miroslav RotariГосударственная Налоговая Служба
Государственная Налоговая Служба - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
Abonare
Astăzi este ultima zi în care cetățenii pot depune la Serviciul Fiscal declarația pe veniturile obținute în anul 2020. Programul de lucru al direcțiilor „deservire fiscală” a fost prelungit.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Joi, 25 martie, este ultima zi pentru depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020.

Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2020
Statul vrea să-ți dea bani și tu nici nu știi: Cât de simplu este să verifici acest lucru

Potrivit prevederilor Codului fiscal, contribuabilii - persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, au obligația de a depune Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020 până la 25 martie 2021.

Serviciul Fiscal de Stat reamintește acest fapt printr-un comunicat de presă.

Contribuabilii pot depune declarația în mod electronic sau pe suport de hârtie – detaliile pot fi găsite pe site-ul Fiscului

Pentru a facilita procesul de depunere a declarațiilor de către cetățeni, Fiscul a extins orarul de lucru al direcțiilor de deservire fiscală. Pe 25 martie acestea vor activa de la 7:30 până la 18:00.

Prin modificările operate prin Legea nr. 171/2019 a fost extinsă baza impozabilă.

Astfel, precizează Fiscul, obiect al impunerii îl constituie venitul determinat conform contabilităţii financiare, obţinut în perioada fiscală de declarare, cu excepția:

a) veniturilor din subvenții;

b) veniturilor din recuperarea prejudiciului material;

c) veniturilor din plusurile de active imobilizate şi circulante, constatate la inventariere;

d) veniturilor din decontarea datoriilor cu termen de prescripţie expirat faţă de persoanele interdependente;

e) veniturilor din dividende;

f)veniturilor din compensarea pierderilor în urma calamităţilor şi altor evenimente excepționale;

g) veniturilor rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul venitului impozabil în perioada aplicării regimului general;

h) veniturilor rezultate din diferenţa de curs valutar.

De asemenea, începând cu perioada fiscală 2020, agenții economici subiecţi ai sectorului ÎMM urmează să își declare obligațiile fiscale privind impozitul pe venit prin Darea de seamă privind impozitul pe venitul agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii – forma SIMM20, aprobată prin Ordinul MF nr. 40/2020, în vigoare începând cu perioada de declarare 2020.

Termenul-limită de achitare a impozitului pe venit în rate este nu mai târziu de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie ale anului fiscal.

Întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier), dispun de dreptul de a achita impozitul în două etape: 1/4 din suma– până la 25 septembrie şi 3/4 din această sumă – până la 25 decembrie ale anului fiscal.

Agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, precum și persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente achită impozitul pe venit la buget, în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0