CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. O a treia tentativă de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova nu ar fi exclusă, mai ales că în Constituție este stipulat și termenul de 45 de zile de la prima solicitare, dar și că Parlamentul poate fi dizolvat numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Precizarea a fost făcută de expertul juridic Victor Juc, într-un comentariu pentru Sputnik Moldova. Potrivit lui, prima tentativă de învestire a unui Guvern condus de Natalia Gavrilița a fost absolut legală, deoarece în acel moment nu era formalizată o majoritate parlamentară absolută și nu a fost prezentată nicio listă. În acest moment, când în Parlament există o astfel de majoritate, deputații ar putea solicita Curții și cea de-a treia tentativă de învestire a unui Guvern.
„Nu putem să ne așteptăm de la Curtea Constituțională la surprize deoarece toate deciziile sunt juridic argumentate, deși uneori se lasă o portiță pentru a identifica un mic compromis. Iar asta permite de exemplu fracțiunii socialiștilor că nu este de acord cu alegerile anticipate, că nu toate tentativele au fost epuizate, iar ei vor putea exprima poziția lor la consultările cu Președintele. Rolul determinant în cazul dat va reveni președintelui care va trebui să se adreseze la Curtea Constituțională pentru a constata dacă sunt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, a menționat Victor Juc.
Acesta spune că președintele trebuie să informeze Înalta Curte privind pozițiile tuturor formațiunilor, iar Curtea trebuie să se pronunțe pe cifre, 45 de zile, două tentative și în funcție de argumente vom avea deznodământul.
Victor Juc este de părere că este nevoie de alegeri parlamentare anticipate pentru a scoate această problemă de pe agenda zilei, pentru a reveni la normalitate și pentru a impune pe cei care vor fi prezenți în Parlament.
„Anticipatele trebuie să fie scoase de pe agenda zilei. Fie prin declanșarea alegerilor, fie prin formarea unui Guvern care să activeze până în 2023”, a precizat expertul.
Potrivit lui, configurația după alegeri se va schimba doar într-o anumită măsură, deoarece mulți din cei prezenți în actualul Legislativ se vor regăsi și în noul Parlament. Atunci însă, cel mai probabil se va merge pe ideea formării unei majorități parlamentare absolute, pentru a putea menține o coaliție guvernamentală. Potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență, de asediu sau de război. Ce ține de învestirea unui Guvern plenipotențiar, Juc spune că acesta nu ar putea face mai mult decât actualul Executiv interimar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova