Sectorul zootehnic din Moldova: Ce se întâmplă cu vacile din țară

Abonare
Situația în sectorul zootehnic din Republica Moldova este gravă. Tot mai multe ferme riscă să fie închise, iar procesatorii de lapte să importe materia primă.

În Republica Moldova, sectorul zotehnic, faima de odinioară a țării, riscă să se ruineze.

În 2020, doar 40% din lapte era de producție autohtonă. În timp ce procesatorii de lapte sunt nevoiți să importe materia primă, producătorii de lapte au ajuns la limita puterilor și sacrifică animalele. Doar în 2020, aproximativ 80 de mii de animale au fost abatorizate din cauza lipsei de hrană pentru animale.

Fermierii nu mai au stocuri de furaje și sunt nevoiți să reducă norma zilnică. Vacile nu au energia necesară și nu sunt atât de productive cum ar trebui. Pentru a putea face față încercărilor din ultimii ani, fermierii-producători de lapte din Republica Moldova solicită intervenția de urgență a autorităților. Aceștia cer credite preferențiale cu o dobândă redusă și majorarea termenului de rambursare. 

În Moldova șeptelul de bovine cade catastrofal. În 2007 erau  206 650 de capete, iar în ianuarie 2021 - doar 71 256 de vaci. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Sputnik / Mihai CarausFerma de vaci din satul Valea Rădoaiei, raionul Florești. A fost construită în 2006. La moment, proprietarul Valeriu Șivcișin, ajutat de soția lui, îngrijește de 100 de capete.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
1/14
Ferma de vaci din satul Valea Rădoaiei, raionul Florești. A fost construită în 2006. La moment, proprietarul Valeriu Șivcișin, ajutat de soția lui, îngrijește de 100 de capete.
© Sputnik / Mihai CarausDupă ploile și grindina din 2019, dar și seceta din 2020, fermierii-producători de lapte au rămas fără stocuri de furaje. Majoritatea producătorilor de lapte mai au rezerve doar pentru o lună.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
2/14
După ploile și grindina din 2019, dar și seceta din 2020, fermierii-producători de lapte au rămas fără stocuri de furaje. Majoritatea producătorilor de lapte mai au rezerve doar pentru o lună.
© Sputnik / Mihai CarausLa această fermă, lucrul este manual. Costurile pentru mecanizare s-ar ridica la peste 7 milioane de lei.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
3/14
La această fermă, lucrul este manual. Costurile pentru mecanizare s-ar ridica la peste 7 milioane de lei.
© Sputnik / Mihai CarausFiecare vacă deține pașaport și este înregistrată în Registrul de Stat al Animalelor. În 2021, fermierii urmează să primească subvenții, câte 7 mii de lei per cap de animal.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
4/14
Fiecare vacă deține pașaport și este înregistrată în Registrul de Stat al Animalelor. În 2021, fermierii urmează să primească subvenții, câte 7 mii de lei per cap de animal.
© Sputnik / Mihai CarausPentru ca vacile să fie productive, trebuie organizată exploatarea Ior rațională, respectiv totalitatea măsurilor tehnico-organizatorice - hrănire, întreținere, potențialul genetic și folosirea animalelor.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
5/14
Pentru ca vacile să fie productive, trebuie organizată exploatarea Ior rațională, respectiv totalitatea măsurilor tehnico-organizatorice - hrănire, întreținere, potențialul genetic și folosirea animalelor.
© Sputnik / Mihai CarausDin lipsa de furaje, fermierii au redus hrana pentru animale. Vacile nu primesc norma necesară de hrană, din acest motiv unele sunt slăbite. Tot din lipsa resurselor de întreținere, mulți fermieri din nordul țării au sacrificat animalele și au închis afacerile.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
6/14
Din lipsa de furaje, fermierii au redus hrana pentru animale. Vacile nu primesc norma necesară de hrană, din acest motiv unele sunt slăbite. Tot din lipsa resurselor de întreținere, mulți fermieri din nordul țării au sacrificat animalele și au închis afacerile.
© Sputnik / Mihai CarausCheltuielile lunare la o fermă cu 62 de capete sunt peste 40 de mii de lei. Banii se duc pentru salarii, impozite, apă, lumină și pentru combustibil. Pentru furaje este un alt buget.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
7/14
Cheltuielile lunare la o fermă cu 62 de capete sunt peste 40 de mii de lei. Banii se duc pentru salarii, impozite, apă, lumină și pentru combustibil. Pentru furaje este un alt buget.
© Sputnik / Mihai CarausAceasta este una din cele mai mari ferme de vaci din țară. Deține un efectiv de 500 de bovine de rasa Holstein Freisian și este mecanizată.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
8/14
Aceasta este una din cele mai mari ferme de vaci din țară. Deține un efectiv de 500 de bovine de rasa Holstein Freisian și este mecanizată.
© Sputnik / Mihai CarausÎn ultimii ani, din cauza condițiilor meteo, calitatea porumbului este proastă. Pentru a putea întreține corect vitele, hrana trebuie să conțină nutrimente.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
9/14
În ultimii ani, din cauza condițiilor meteo, calitatea porumbului este proastă. Pentru a putea întreține corect vitele, hrana trebuie să conțină nutrimente.
© Sputnik / Mihai CarausAceastă vacă este pregătită pentru procesul de mulgere.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
10/14
Această vacă este pregătită pentru procesul de mulgere.
© Sputnik / Mihai CarausLa ferma din satul Goleni, raionul Edineț și mulsul se face automatizat.
Sectorul zootehnic din Moldova  - Sputnik Moldova
11/14
La ferma din satul Goleni, raionul Edineț și mulsul se face automatizat.
© Sputnik / Mihai CarausFiecare vacă de la ferma din Goleni produce între 40-60 de litri de lapte zilnic. Sunt vaci care dau și o cantitate de 80 de litri de lapte.
Sectorul zootehnic din Moldova  - Sputnik Moldova
12/14
Fiecare vacă de la ferma din Goleni produce între 40-60 de litri de lapte zilnic. Sunt vaci care dau și o cantitate de 80 de litri de lapte.
© Sputnik / Mihai CarausDupă fătare, vițeii sunt „cazați” separat de mamele lor. În primele săptămâni de viață aceștia sunt hrăniți cu lapte.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
13/14
După fătare, vițeii sunt „cazați” separat de mamele lor. În primele săptămâni de viață aceștia sunt hrăniți cu lapte.
© Sputnik / Mihai CarausLa ferma din Valea Rădoaiei, vacile sunt mulse manual. De două ori pe zi, dimineața la 06:00 și seara la 18:00.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova
14/14
La ferma din Valea Rădoaiei, vacile sunt mulse manual. De două ori pe zi, dimineața la 06:00 și seara la 18:00.
Fluxul de știri
0