Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert

CC0 / Pixabay / 12019 / Офис
Офис - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Abonare
Sănătatea a înregistrat o reducere de 13% a cheltuielilor medii de personal pe un angajat în ianuarie 2021 față de ianuarie 2020. Totodată, sectorul sănătății este abia pe poziția 5 conform numărului de noi angajări – cum a comentat expertul Viorel Gîrbu pentru Sputnik.

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. În anul pandemic 2020, economia a fost a fost marcată de criză, dar iată că numărul angajaților la Buget a crescut semnificativ. Această stare de lucruri a fost semnalată de expertul economic Viorel Gîrbu, care-și bazează constatările pe datele oficiale publicate de instituțiile de resort. 

Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Ce dobânzi sunt practicate la creditele acordate în Moldova

Numărul angajaților în sectorul bugetar era de 174,5 mii la sfârșitul lunii ianuarie 2021. Acest număr este 5 mii mai mare decât numărul de angajați la Buget din ianuarie 2020.

Lipsit de logică îi pare expertului faptul că numărul noilor angajați în sfera sănătății, în plină criză pandemică, este redus – doar 257 de angajări, chiar și acestea făcute cu precădere în ianuarie 2021.

Cele mai multe noi angajări la Buget au fost făcute în sectorul Protecția socială – 1,8 mii, urmat de ordinea publică și securitatea națională - 1,2 mii angajați și servicii de stat cu destinație generală – aproximativ o mie de angajați noi.

Viorel Gîrbu a observat că angajările la Buget au sporit în special în intervalul august-noiembrie 2020.

© Sputnik / OsmatescoВиорел Гырбу
Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Виорел Гырбу

„Numărul bugetarilor a crescut pe timp de criză. Este cumva ilogică această situație, deoarece prioritate trebuia să fie acordată acoperirii cheltuielilor necesare în vederea combaterii deficiențelor create de criză: investiții în sistemul sanitar, asistență păurilor social vulnerabile și antreprenorilor”, a comentat Viorel Gîrbu pentru Sputnik.

„Un alt aspect ține de faptul că aceste angajări s-au făcut într-un an cu un deficit bugetar astronomic... De ce?”, a întrebat retoric expertul economic.

„O a treia observație ține de faptul că, deși au crescut angajarile, sistemul de octorire a sănătății este abia pe poziția 5, iar creșterea numărului angajaților s-a produs abia în ianuarie curent”, a adăugat Viorel Gîrbu. 

Молдавские леи - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
BNM: A crescut numărul leilor aflați în circulație – iată cât de mult

În opinia sa, „confuze sunt și datele cheltuielilor de personal raportate la numărul angajatilor”, iar „scăderea pe care o arată cifrele prezentate pentru domeniul ocrotirea sănătății se poate justifica doar printr-o eroare din rapoartele Ministerului Finantelor”.

Viorel Gîrbu menționa, într-un comentariu pentru site-ul infodebit, că „în termeni relativi, în perioada ianuarie 2020 - ianuarie 2021, cele mai mari creșteri de personal sunt semnalate în sectoarele: protecția mediului (de 2,5 ori); protecția socială (+15%); apărarea națională; și gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (câte +13%)”.

Astfel, sectorul „ocrotirea sănătății” este abia pe poziția 5, beneficiind de o creștere a numărului persoanelor angajate de 7%.

În perioada examinată de expert, singurul sector care a înregistrat o scădere a numărului de angajați este cel al educației. În cazul acestuia, numărul angajaților a scăzut cu 1,7 mii unități (1,9%).

Viorel Gîrbu a mai semnalat că cel mai înalt nivel al mediei cheltuielilor de personal pe un angajat, conform ultimelor date disponibile, îi revine sectorului ordinea publică și securitatea națională (11,8 mii lei); urmat de servicii de stat cu destinație generală (9,7 mii lei) și apărare națională (9,5 mii lei). La celălalt capăt al clasamentului se află sectorul gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (4,1 mii lei); protecția socială (5 mii lei); și cultura, sport, tineret, culte și odihnă (5,2 mii lei). 

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Clar de pe acum: Produsele alimentare se vor scumpi în 2021 – prognoza BNM despre inflație

Datele pentru luna ianuarie 2021, comparativ cu ianuarie 2020, indică asupra faptului că indicatorul vizat a înregistrat o creștere de 11% pentru domeniul ordinea publică și securitatea națională, +10% pentru sectorul apărarea națională și o creștere de 9% în cazul sectorului învățământ.

Evoluții opuse, a precizat Viorel Gîrbu, sunt înregistrate în sectoarele protecția mediului (-21%); servicii în domeniul economiei; și servicii de stat cu destinație generală (-6%); dar, surprinzător, și pentru sectorul ocrotirea sănătății, care a înregistrat o reducere de 13% a cheltuielilor medii de personal pe un angajat în ianuarie 2021 față de ianuarie 2020.

Menționăm că Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova estimat pentru trimestrul IV al anului 2020 a însumat 56,3 miliarde lei, în prețuri curente de piață.

Comparativ cu trimestrul IV din 2019, PIB a scăzut, în termeni reali, cu 3,3% pe seria brută și cu 4,4% pe seria ajustată sezonier.

În anul 2020, PIB a scăzut față de anul 2019 cu 7% pe seria brută, conform Biroului Național de Statistică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0