Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Cum să ajungi la 112 ani: Secretul unei vieți lungi

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Viața a pus-o la grele încercări, dar în pofida tuturor greutăților a reușit să ajungă cel mai în vârstă cetățean din Republica Moldova. Alexandra Dolghier sau mătușa Duța, așa cum o cunoaște lumea din satul Slobozia Nouă, raionul Soroca, a ajuns la vârsta de 112 ani.

Eroina reportajului nostru este din satul Slobozia Nouă, raionul Soroca. Deși conform documentelor, Alexandra Dolghier ar urma să împlinească 112 ani peste o lună, în data de 20 aprilie, de fapt, ea a atins această vârstă pe 14 martie. S-a născut în 1909, iar consătenii o cunosc ca mătușa Duța.

Echipa Sputnik Moldova a mers în localitatea de baștină a celei mai longevive moldovence, satul Slobozia Nouă, care se află la 180 de kilometri de Capitala Moldovei. Alexandra Dolghier locuiește la marginea satului, iar drumul până la casa ei este foarte anevoios. Din cauza noroiului, nicio mașină nu poate răzbate în acea regiune, așa că aproape doi kilometri, echipa Sputnik Moldova a mers pe jos doar ca s-o cunoască pe mătușa Duța, dar și pentru a vă face și vouă, urmăritorilor noștri, cunoștință cu ea.

Франсиско Нуньес Оливера - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2018
„Bunicul lumii”: A decedat cel mai longeviv bărbat de pe Planetă

Alexandra Dolghier locuiește acum cu o nepoată și cu un strănepot, care au grijă de ea. Femeia a crescut, împreună cu soțul său, două fete și un băiat, dar nici bărbatul, nici copiii nu mai sunt în viață. Mătușa Duța ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi că mai bine Domnul îi lua zilele ei, decât ale copiilor. Și-a înmormântat acum un an ultima fiică.

Totuși, femeia se poate mândri cu cei șase nepoți, opt strănepoți și doi stră-strănepoți. A muncit o viață întreagă la pământ, iar la o sută de ani încă mai căra lemne pentru foc. Mătușa Duța spune că secretul unei vieți lungi este mișcarea și munca zilnică.

La cei 112 ani ai săi, Alexandra Dolghier adoră să asculte radioul, îi place să fredoneze muzica populară și doar cu asta își mai alină durerea. Mătușa Duța și-a pierdut vederea acum trei ani, iar de atunci viața pentru ea a pierdut orice culoare, totul a devenit întuneric. Femeia spune că dacă continua să mai vadă, ar mai lucra prin grădină și și-ar mai ajuta membrii familiei cu treburile casei, dar din cauza că nu vede, acum ea nu mai simte deosebirea între zi și noapte, iar acest lucru o afectează moral, spune mătușa.

Alexandra Dolghier a trecut prin Primul Război Mondial și cel de-Al Doilea Război Mondial, dar din cauza vârstei înaintate nu mai ține minte evenimentele istorice de atunci. Dar, alte perioade, mai recente, mătușa Duța și le amintește totuși. Spre exemplu, ea a cântat într-un ansamblu și ține minte versurile unor cântece pe care le cânta pe scenele caselor de cultură și o învăluie nostalgia anilor de atunci.

Viața a reușit s-o pună la grele încercări, recent a avut loc un incendiu în casa în care locuia, iar mătușa Duța a reușit să fie salvată ca prin minune. Toate fotografiile ei din tinerețe și tot ce îi mai amintea de vremurile trecute s-au făcut scrum. Acum, bătrâna se adăpostește într-o cameră cu nepoata și strănepotul său.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0