CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat și la acest sfârșit de săptămână informația despre accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state.
Republica Moldova se află pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat/zona galbenă pentru România, cetățenii moldoveni admiși pe teritoriul statului român fiind obligați să respecte regimul de autoizolare de 14 zile.
Excepțiile de la măsura carantinei sunt menționate în documentul publicat.
MAEIE precizează că în România este prelungită starea de alertă și este menținută interdicția de intrarea prin punctele de trecere a frontierei de stat a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu o serie de excepții.
Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate, nu au dreptul de a intra pe teritoriul României pe durata stării de alertă.
Ucraina a lăsat Republica Moldova pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut, categoria „roșie”, precizează MAEIE.
Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de48 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină în locuri determinate timp de 14 zile.
MAEIE a actualizat informaţiile privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state by DO on Scribd
La intrarea în Ucraina, pe teritoriul căreia este în vigoare un „nivel galben de carantină adaptivă până la data de 30 aprilie 2021”, cetățenii străini pot intra, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.
Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are a activat un Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau din străinătate la: +373 22 788 722.
Operatorii au program de luni până vineri, între orele 08.00 –17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, cetățenii pot expedia mesaje prin email la: call.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel.
Suplimentar la resursele MAEIE, ministerul le recomandă cetățenilor Republici Moldova care dispun de dubla cetățenie și a unui stat membru al UE, să consulte adițional și datele operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă: Re-Open (Platformă menținută de Uniunea Europeană): bit.ly/3eBoSIP
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova