Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Înalta Curte va examina constituționalitatea abrogării „legii miliardului”

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională  - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Abonare
Curtea Constituțională va evalua joi, 18 martie, constituționalitatea abrogării „legii miliardului”, ce a fost votată în decembrie 2020 de către deputații din PSRM și Pentru Moldova și acțiunea căreia a fost suspendată de Înalta Curte cu o săptămână mai târziu.

CHIȘINĂU 17 mart - Sputnik. Înalta Curte a anunțat că joi va fi examinată constituționalitatea legii din 16 decembrie 2020 prin care s-a abrogat lega privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat asumate la 17 noiembrie 2014 și la 1 aprilie 2015. Mai exact, este vorba despre abrogarea „legii miliardului”, care a fost votată în data de 16 decembrie 2020 de către deputații PSRM și Pentru Moldova.

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Politică
Socialiștii nu-l susțin pe Grosu: „Parlamentul va vota alt candidat la funcția de premier”
 

Ședința va începe la ora 10:00, iar în sala Curții vor putea intra doar persoanele invitate. Ulterior, după pronunțarea hotărârii, președintele Curții Domnica Manole va susține un briefing. 

Amintim că în data de 16 decembrie 2020 deputații PSRM și Pentru Moldova au abrogat „legea miliardului”, în baza căreia, în anul 2021, Guvernul urma să transmită 600 de milioane de lei Băncii Naționale a Moldovei pentru furtul din sistemul bancar. Atunci, socialiștii au propus că cele 600 de milioane de lei să fie alocate agricultorilor care au suportat pierderi în acest an din cauza secetei.

Precizăm că „legea miliardului” prevede ca cetățenii Republicii Moldova să întoarcă banii pentru miliardului furat. 

În cadrul ședinței Parlamentului din data de 16 decembrie 2020, atunci când a și fost votată abrogarea „legii miliardului”, membrii fracțiunilor PAS, PPDA și PDM au părăsit sala ședinței după ce au înaintat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Deputații au menționat că nu vor să participe la ședința unde sunt fi examinate și votate proiecte de legi „toxice” care nu vin în folosul cetățenilor. 

La scurt timp, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-a arătat nemulțumit de abrogarea ”legii miliardului” și a afirmat că din această cauză ar putea fi afectată relația țării noastre cu FMI.

La o săptămână de la votarea legii în Parlament, în data de 22 decembrie, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii prin care a fost abrogată „legea miliardului”, în urma contestației depuse de deputații grupului parlamentar „PRO Moldova” Andrian Candu și Vladimir Cebotari. Deputații au explicat în sesizare impactul negativ al abrogării legii asupra domeniului economic al țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0