Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cât de probabilă este anularea de către CCM a decretului de desemnare a lui Grosu candidat

© Photo : Miroslav RotariИгорь Гросу
Игорь Гросу - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova cât de posibilă este anularea decretului Maiei Sandu de desemnare a lui Igor Grosu candidat la funcția de premier, după ce PSRM va contesta actul la Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 17 mart - Sputnik. Expertul în drept constituțional a explicat că majoritatea parlamentară nu poate înainta un alt candidat la funcția de premier, în locul lui Igor Grosu, câtă vreme decretul Maiei Sandu nu este declarat neconstituțional.

„Dacă este un decret, acest decret produce efecte juridice până la proba contrară, până nu este declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. Și atâta timp cât acest decret nu e contestat la Curte și Curtea nu l-a declarat neconstituțional, el produce efecte juridice. Și chiar dacă domnul Dodon va spune că au o majoritate parlamentară, au să o păstreze pe viitor dacă vor avea nevoie de ea. Dodon a avut nevoie pe 16 martie de o majoritate parlamentară și de un candidat care să fie susținut. Nu le-a avut. Și atunci s-a epuizat acest mecanism de a-și înainta candidatul propriu la funcția de prim-ministru din partea unei majorități parlamentare absolute formalizate. 

Teodor Cârnaț consideră că cel mai probabil Curtea Constituțională va declara inadmisibilă sesizarea de anulare a decretului Maiei Sandu. 

„Sesizarea va fi declarată inadmisibilă. Așa eu prorocesc că va face Curtea Constituțională, findcă va fi tratată ca o tergiversare, de neînvestire în funcție”, a mai spus expertul. 

Amintim că marți Mariana Durleșteanu a anunțat că nu mai acceptă să fie desemnată în calitate de candidat al majorității parlamentare PSRM - Pentru Moldova la funcția de premier. Ea a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că își retrage candidatura pentru că nu vrea ca numele și reputația ei să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice.

Totodată, în urma discuțiilor cu fracțiunile, platformele și grupurile parlamentare, Maia Sandu l-a desemnat pe deputatul Igor Grosu (liderul PAS) la funcția de premier.

Miercuri socialiștii au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională decretul președintelui de desemnare a candidaturii lui Grosu și au menționat că vor anunța propriul candidat la funcția de premier. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0