Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru consumatori: Care produse nu pot fi returnate sau înlocuite - Lista

CC0 / Pixabay / blickpixel / Cadou
Cadou - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
În fiecare an, în data de 15 martie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Am decis să vă prezentăm o listă a produselor care nu pot fi returnate în magazine după cumpărare.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Mulți consumatori consideră că au toate drepturile din lume când vine vorba de produsele pe care le cumpără din magazine sau piețe, însă se pare că nu este chiar așa.

Serghei Lelic - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2021
Plătesc gheața la preț de pește: Plângeri depuse de consumatori
Potrivit Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, nu toate produsele pot fi returnate comerciantului. Tatiana Barac, șefa Serviciului Cooperare Internațională și Comunicare cu Mass-media din cadrul agenției, a vorbit pentru Sputnik Moldova despre o listă de cumpărături care nu pot fi întoarse sau înlocuite.   

"Cumpărătorii trebuie să fie foarte atenți atunci când achiziționează bijuterii, lenjerie de corp, lenjerie de pat și ciorapi, periuţe de dinţi, piepteni, agrafe, bigudiuri, pensete, aparate de ras manuale sau electrice şi alte articole destinate îngrijirii corpului, parfumerie şi cosmetică, ţesături din bumbac, in şi lână, mătase, panglici, produse de uz casnic, pesticide şi preparate agrochimice. Acestea nu pot fi schimbate sau returnată în magazine chiar dacă nu au trecut 14 zile din momentul achiziționării", a declarat Tatiana Barac, șefa Serviciului Cooperare Internațională și Comunicare cu Mass-media.

În același timp, specialistul spune că mulți consumatori nu cunosc despre această listă și frecvent se adresează la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței pentru a depune plângeri, întrucât nu pot restitui sau înlocui produsele. În astfel de cazuri, inspectorii nu pot interveni, iar decizia rămâne la discreția vânzătorului.  

"Consumatorul este totuși în drept să ceară vânzătorului, dacă nu au trecut două săptămâni, înlocuirea produsului nealimentar, dacă nu corespunde așteptărilor, adică dacă nu-i modelul, culoarea sau mărimea corespunzătoare. Totuși, cumpărătorii trebuie să știe că produsul nu trebuie să fie utilizat, să nu fie deteriorate și să aibă etichetele. Sunt vânzători care acceptă returnarea produselor, dar nu sunt obligați să o facă", a mai spus Tatiana Barac, șefa Serviciului Cooperare Internațională și Comunicare cu Mass-media.

De asemenea, consumatorii trebuie să se înțeleagă din start cu vânzătorii că ar putea schimba produsul cumpărat, dacă îl oferă cadou și nu i se potrivește beneficiarului.

Pe parcursul anului 2020, la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au parvenit 1 400 de plângeri din partea consumatorilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0