La ora actuală, mai multe state europene au suspendat temporar procesul de vaccinare cu preparatul Astra Zeneca din cauza apariției unor efecte adverse la pacienți.
AstraZeneca produce vaccinul în opt fabrici din Europa - în Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia şi Germania. Organizația Mondială a Sănătății a introdus în lista de utilizare în urgențe și pentru platforma COVAX încă două versiuni ale vaccinului AstraZeneca, produse în Coreea de Sud și India.
Medicul epidemiolog Angela Paraschiv spune că autoritățile medicale din Moldova trebuie să fie vigilente în administrarea vaccinului anti-Covid 19 de la mai mulți producători, pentru a desfășura o evidență strictă a administrării serului. Medicul atenționează că nu este bine să fie amestecate mai multe seruri în procesul de vaccinare. La ora actuală, la nivel mondial, deocamdată se efectuează studii clinice privind combinarea în procesul de vaccinare două seruri - AstraZeneca și ”Sputnik V”.
„Una din condiții este că dacă am administrat prima doză de un anumit tip de vaccin anti-Covid-19 atunci neapărat și a doua doză trebuie să fie aceeași. Nu este bine să combinăm vaccinurile pentru că nu există încă studii clinice în care să ni să spună că este bine să amestecăm serurile de la diferiți producători. Și aici vom trebui să fim vigilenți la loturile de vaccine pe care Moldova le primește, pentru a evita combinarea lor și posibilele reacții la pacienți în procesul de imunizare”, a menționat Angela Paraschiv.
Până în prezent, în Moldova, au fost administrate peste 12 mii de doze de vaccin, în special lucrătorilor medicali. Guvernul a decis alocarea a 60 de milioane de lei pentru procurarea vaccinului. Executivul planifică să înceapă negocierile cu producătorii tuturor celor patru vaccinuri înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului. Este vorba de patru seruri: AstraZeneca (Coreea de Sud), AstraZeneca (India), Pfizer și ”Sputnik V”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova