Duminica izgonirii lui Adam din Rai sau de ce trebuie să ne iertăm unii pe alții

© Sputnik / Evghenii PANASENCOЦерковь
Церковь - Sputnik Moldova, 1920, 14.03.2021
Abonare
Astăzi este lăsatul secului de brânză sau Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Este ultima zi înainte de începutul Postului Mare, numită și Duminica Iertării.

CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. În sâmbăta lăsatului de sec de brânză, Biserica i-a pomenit pe toți cei care au fost "luminați prin postire". Această zi este numită "a asceților", care servesc drept modele pentru pentru cei ce urmează să intre în perioada postului.

Верующие празднуют схождение Благодатного огня в храме Гроба Господня - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2020
Când pică Paștele ortodox în 2021, dar și până în 2025

Duminica dinaintea Postului Sfintelor Paști este cunoscută cu denumirea de "Duminica Iertării", pentru că capacitatea de a ierta este forma prin care putem ieși biruitori din lupta cu păcatul. 

Așadar, ritualul iertării care se săvârșește la sfârșitul vecerniei nu este doar un ritual exterior, dar ne pregătește efectiv pentru a intra în Post împăcați cu semenii. Aceasta iertare este o încercare de a sparge fortăreața păcatului și reîntoarcerea la unitate, la solidaritate, la iubire.

Din cauza păcatului, omul a pierdut puterea de a păși în mod natural către Dumnezeu, de aceea este foarte important ca să intrăm în post împăcați unii cu alții și prin aceste rânduieli, Biserica ne poartă încet către unirea cu Dumnezeu.

Indiferent cât de grele sunt condițiile în care trăim, nimic nu trebuie sa ne oprească din a lua în serios Postului Sfintelor Paști.

"În această duminică mergem la biserică și ne cerem iertare unul de la altul. De asemenea, creștinii merg și acasă la familie, rude și prietenii care nu au putut veni al Sfânta Liturghie pentru a-și cere iertare de la ei. În acest mod creștinii se pregătesc pentru a intra în Postul Mare și pentru a fi mai aproape de Dumnezeu", a explicat părintele Anatol Gârbu.

Izgonirea lui Adam din Rai, care încheie Săptămâna Albă, este aşezată la începutul Postului Mare pentru a arăta care sunt urmările neascultării şi ale însoţirii cu patimile. Numai prin înfrânare şi prin supunere faţă de Domnul, poate credinciosul să se învrednicească de dobândirea Raiului, pe care Mântuitorul ni l-a deschis din nou prin jertfa Sa de pe Cruce.

Изображение Прославление Креста. Оборотная сторона иконы Спас Нерукотворный - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna martie

De luni, 15 martie, creștinii ortodocși vor intra în Postul Mare, cel mai aspru post de pe parcursul anului. Timp de șase săptămâni, enoriașii nu vor mânca produse din carne, lactate, ouă și se vor abține de la plăcerile trupești. Consumul produselor din pește va fi permis doar în Duminica Floriilor, cu o săptămână înainte de Paști, și de Bunavestire.

Aceasta este perioadă în care trebuie să facem cât mai multe fapte bune pentru semenii noştri, să-i cerem iertare lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, să mergem la biserică și să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi.

”Un post adevărat este cel care presupune lăsarea de bucate și, de rând cu ele, de păcate și de orice răutate”, spune preotul Octavian Moşin.

Postul cel Mare mai este și o călătorie spre rai, din care Adam a fost scos pentru neascultare. De aceea postul presupune nu doar iertarea unuia cu altul și cu Dumnezeu, dar și întoarcerea la lucrarea celor sfinte și dumnezeiești, la împăcarea cu toți și cu toate.

Sărbătoarea Învierii Domnului cade, în 2021, pe data de 2 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0