Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul a numit noi vicepreședinții ai Curții Supreme de Justiție: Iată cine sunt

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea Supremă de Justiție
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Abonare
Parlament a numit vicepreședintele Curții Supreme de Justiție. Este vorba despre judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Proiectul privind numirea judecătoarei Tamara Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție a fost prezentat de Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

Parlament  - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Politică
Parlamentul a acordat vot de neîncredere ANRE-ului
"Numirea în funcție de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișcă-Doneva pe un termen de patru ani. Comisia a examinat documentele și propune susținerea acestei hotărâri", a precizat Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

În același timp, deputatul PPDA Alexandru Slusari s-a arătat nedumerit de judecătorul propus la funcția de vicepreședinte al CSJ, în condițiile în care anterior ministrul Justiției Fadei Nagacevschi nu a susținut această candidatură.

"Revenim la schema de a împărți justiția. Citez nota lui Fadei Nagacevschi din august 2020, care spunea că în spatele ultimelor numiri la CSM stau înțelegerile între membrii acestei instituții care s-au unit în grupuri de interese și promovează persoanele comode. Sunteți de acord cu această notă și de ce nu se țineți cont de nota ministrului Justiției?", a spus Alexandru Slusari, deputat PPDA. 

Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 11.03.2021
Politică
Majoritate constituțională în Parlament? Dodon spune cum poate fi suspendată Sandu
Iată replica președintelui comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Vasile Bolea.

"Acest drept de exprimare a domnului Nagacevschi și l-a exprimat public. Noi, în Comisia juridică, numiri şi imunităţi am analizat toate candidaturile. Deputații i-au pus întrebări Tamarei Chișcă-Doneva și le-a răspuns la toți. Nu noi numim, ci CSM", a declarat Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a spus că numirea Tamarei Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al CSJ este inadmisibilă. Asta în condițiile în care, în urma deciziei acestei judecătoare, Moldova a fost obligată de CEDO să plătească despăgubiri de 70 de milioane de lei, în cazul "Gemenii".

"Promovăm judecători din cauza cărora am achitat bani din bugetul de stat", a precizat Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

"Până când organele nu i-a condamnat, noi nu avem dreptul să-i condamnăm", a spus Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului. 

A comentat situația și deputatul grupului parlamentar PRO MOLDOVA Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției. 

"Nu știu dacă e bună sau nu doamna Doneva, dar este un proces stabilit de lege și trebuie să lăsăm populismul într-o parte și din respect față de procedură să dăm acest vot", a declarat Vladimir Cebotari.

Deputatul PPDA Iurie Reniță a cerut examinarea proiectului în altă zi, atunci când la ședința parlamentului va fi prezentă și judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva, însă solicitarea nu a fost susținută de majoritatea deputaților. 

"Atunci când în Consiliul Suprem de Securitate, președintele țării propune un membru care a fost judecat de 14 ori. Atunci voi cui dați susținere. Acum, nouă ne-au venit aceste aceste acte de la CSM, nu noi am propus", a declarat Vasile Bolea, președintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi. 

În semn de protest, deputații PAS au părăsit ședința Legislativului. Într-un final, majoritatea parlamentară a votat candidatura Tamarei Chișcă-Doneva.

De precizat că în luna iulie, Ion Chicu fostul premier, la fel, a declarat că speră foarte mult ca Parlamentul să nu voteze numirea Tamarei Chișcă-Doneva în funcția de vicepreședinte al CSJ. 

”Ca reprezentant al puterii Executive, (firește) nu pot să-mi permit să fac ingerință în puterea, care se numește - Justiție. Ca cetățean al acestei țări, însă, nu pot înțelege cum o persoană pentru decizia căreia Republica Moldova trebuie să plătească 70 mln.lei pe cazul ”Gemenii”, poate fi numită de către CSM în fruntea Curții Supreme de Justiție. Sper foarte mult, că Parlamentul Republicii Moldova nu va aproba această decizie foarte controversată a Consiliului Suprem al Magistraturii. După decizia ilegală aprobată în 2005, Dna Chișca-Doneva nu are niciun drept (cel puțin) moral să fie promovată la conducerea CSJ”, a spus Ion Chicu, fostul premier. 

Tot în aceeași ședință, Parlamentul a confirmat-o, în aceleași condiții, pe Nadejda Toma în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție și președinte al Colegiului Penal.

Parlamentul s-a mai pronunțat și asupra numirii asupra unor magistrați în funcția de judecător al CSM. Astfel fost respinsă candidatura lui Anatolie Minciună, dar și cele ale judecătorilor Nicolae Șova și Viorica Puică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0