Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mihai Volontir – Cel mai bun actor al secolului al XX-lea

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaНародный артист СССР Михай Волонтир
Народный артист СССР Михай Волонтир - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Abonare
Renumitul actor Mihai Volontir ar fi împlinit astăzi 87 de ani. Pe lângă faptul că a fost un mare maestru al scenei și al ecranului, maestrul se numără printre cei care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova pe 27 august 1991.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Marele actor Mihai Volontir, recunoscut după rolul lui Budulai, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, ar fi împlinit astăzi 87 de ani.

Михай Волонтир - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2019
În satul Glinjeni va fi inaugurată Casa memorială „Mihai Volontir”
S-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina, pe atunci Regatul României, astăzi în raionul Șoldănești, Republica Moldova. De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina.

În anii 1952-1955 a studiat la Școala Pedagogică din Orhei. După absolvire a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni, raionul Rezina. Începând din anul 1957 a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul „Chirița în Iași” în rolul surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Ca actor de film a debutat zece ani mai târziu, în 1967, la studioul cinematografic Moldova-Film. A interpretat rolul lui Ivan Turbincă în filmul „Se caută un paznic” al lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță.

În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în întreaga lume. Ulterior a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai l-a transformat într-o figură marcantă a filmului moldovenesc și sovietic din anii 1970 - 1980. Succesul acestei serii a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai. Acest rol i-a adus Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, Premiul „Frații Vasiliev” și titlul de Artist al Poporului.

Busturile lui Mihai Volontir și Pantelimon Halippa vor fi edificate la Bălți și Sângerei>>>

Alte roluri dintre cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut și Dimitrie Cantemir din filmul omonim.

Mihai Volontir este cunoscut și apreciat și ca interpret de muzică ușoară. A cântat renumitele șlagăre „Viața asta-i scurtă tare”, „Moldovenii când se strâng…”, „Rugă”, „Durere” ș.a.

Mihai Volontir a murit pe 15 septembrie 2015, la vârsta de 81 de ani. Fusese internat de mai bine de două luni la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Suferea de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular. De la sfârșitul anilor 1990 el a suportat 10 intervenții chirurgicale.

Ziua funeraliilor lui Mihai Volontir, 17 septembrie, a fost declarată prin decretul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, zi de doliu național, „în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a remarcabilului actor, promotor activ al valorilor naționale și culturale, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, regizor și interpret de muzică”.

Pentru meritele sale, în 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. La începutul anilor 2000 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți, iar în 2014 titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. În anul 2000 Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Științe a Moldovei cel mai bun actor al secolului al XX-lea din cinematografia moldovenească. Iar la 30 aprilie 2009, cu ocazia jubileului de 75 de ani lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0