Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul președintelui Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Ciurea
Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 08.03.2021
Abonare
Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că în cazul agravării crizei politice, Parlamentul ar putea sprijini un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de diminuarea atribuțiilor șefului statului.
Ce surprize i-ar putea oferi Parlamentul Președintelui Sandu

Despre o soluție juridică la rezolvarea crizei politice a vorbit, săptămâna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon. El a declarat că, în cazul în care criza politică s-ar agrava, Parlamentul ar putea iniția un proiect de modificare a Constituției în partea ce ține de atribuțiile șefului statului, iar în toamnă să fie finalizate procedurile.

Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație și tăcerea Maiei Sandu

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că există două scenarii în cazul aprofundării crizei politice, fie Parlamentul inițiază procedura de suspendare a Președeintelui, fie deputații modifică Constituția în partea ce ține de competențele Șefului Statului. Expertul consideră că în actualul Parlament ar există o masa critică de deputați care ar putea sprijini modificarea Legii Supreme așa încât președintele să fie exclus din joc în partea ce ține de desemnarea premierului. De asemenea, Parlamentul ar putea modifica și alte articole din Constituție, inclusiv cel legat de asigurarea interimatului funcției.

„Pe o durată de jumătate de an ar putea să existe o majoritate parlamentară suficientă pentru a iniția și vota modificări în Constituție pentru a exclude din joc președintele la atribuțiile pe care le are la desemnarea premierului sau a articolului care vizează asigurarea interimatului funcției. Este posibil și inițierea procedurii de suspendare, pentru că ar putea să existe o masă critică de deputați care să susțină aceste inițiative. Desigur, actorii politici din Parlament vor alege cea mai scurtă sau optimă soluție”, a punctat Ciurea.

Proiectele de legi constituţionale sunt adoptate de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi. Ele sunt prezentate Parlamentului numai împreună cu avizul Curţii Constituţionale. Legislativul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0