Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi reguli pentru desfășurarea slujbelor în biserică

© Sputnik / Miroslav Rotaribiserică
biserică - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Abonare
Mitropolia Moldovei a venit cu mai multe recomandări privind organizarea slujbelor în contextul instituirii regimului special de activitate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Mitropolia Moldovei a emis noi recomandări pentru desfășurarea slujbelor în perioada regimului special, instituit de Comisia Națională de Urgență pentru Sănătate Publică în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, slujbele ciclului liturgic:  Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie, se vor desfășura cu respectarea următoarelor condiții:

  • Purtarea obligatorie a măștilor de protecție. Respectarea obligatorie a distanței sociale. În acest sens, lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.
  • Fiecare biserică va pune la dispoziția credincioșilor produse necesare, cum ar fi apă, săpun, dezinfectant pentru igienizarea mâinilor;
  • Angajații bisericilor vor asigura respectarea distanței sociale, recomandate de autorități, între enoriașii prezenți la sfintele slujbe;
  • Interiorul bisericilor, mobilierul bisericesc, căile de acces și spațiile adiacente vor fi cu regularitate dezinfectate;
  • Se reiterează îndemnul, către slujitorii Bisericii, de a adăuga, și pe mai departe, la slujbe (la ectenia mare și la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc În vreme de orice nevoie și primejdie omenească sau în caz de Boli molipsitoare, după cum este rânduit în Liturghier.

Măsuri de combatere a COVID-19 în Moldova

Școală - Sputnik Moldova, 1920, 28.02.2021
Societate
Mii de părinți au semnat o petiție în care cer redeschiderea școlilor
Începând cu 17 martie 2020 în Moldova a fost declarată stare de urgență în Moldova din cauza răspândirii pandemiei, iar în perioada 15 mai - 30 septembrie a fost în vigoare stare de urgență în sănătate publică. 

La 1 octombrie a fost introdus un nou sistem de evaluare a situației epidemiologice în republică. Zonelor din țară li se atribuiau săptămânal grade de pericol „roșu”, „portocaliu”, „galben” sau „verde”.

Începând cu 30 noiembrie 2020, în țară a fost reintrodusă starea de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită de mai multe ori. Aceasta va fi în vigoare până pe 15 aprilie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0