Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La ce interval vor fi administrate moldovenilor cele două doze de vaccin AstraZeneca

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaШприцы на фоне логотипа AstraZeneca.
Шприцы на фоне логотипа AstraZeneca. - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Abonare
Vaccinul AstraZeneca ajuns sâmbătă în Republica Moldova va fi administrat în două doze la interval de 4-12 săptămâni.

CHIȘINĂU, 1 mart  - Sputnik. Reprezentanții Ministerului Sănătății au susținut astăzi o conferință de presă în care au oferit detalii despre campania de vaccinare care demarează în Republica Moldova. 

10.800 de doze de vaccin AstraZeneca urmează să fie distribuite către centrele de sănătate publică, iar ulterior către centrele de vaccinare. 

„Vaccinul se va injecta intramuscular și se indică personalului după 18 ani. Se administrează în două doze la interval de 4-12 săptămâni. S-a demonstrat că nivelul de anticorpi este în creștere considerabilă dacă intervalul între doze este de 8 săptămâni”, a precizat Ninel Revenco, reprezentant al ministerului. 

Dacă vor avea suficiente doze de vaccin, autoritățile estimează că prima etapă de vaccinare va dura 2 luni, cea de-a doua și cea de-a treia vor dura câte 6 luni. 

Fiecare persoană din Republica Moldova care va fi vaccinată împotriva noului tip de coronavirus va primi un certificat de vaccinare. Certificatul va fi eliberat numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin de către persoana imunizată. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către șefa Direcției Politici în Domeniul Sănătății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Daniela Demișcan. 

Centru de vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Societate
Cum va proceda Ministerul Sănătății în cazul celor care vor refuza vaccinarea - Video

Potrivit acesteia, acest certificat este deja aprobat prin ordinul nr.93 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Șefa Direcției mai spune că acest certificat ar putea ajuta cetățenii moldoveni să poată călători liber, mai ales în statele care impun prezența acestui certificat. 

Primele persoane care vor fi vaccinate împotriva COVID-19 vor fi angajații sistemului medical. Dar trebuie să știm că și în acest caz vor exista etape.

Mai întâi de toate vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. 
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, celor care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape. 

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0