Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Situația din Armenia: Noua propunere a lui Pașinean

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaПротесты против Пашиняна в Армении 25.02.2021
Протесты против Пашиняна в Армении 25.02.2021 - Sputnik Moldova, 1920, 01.03.2021
Abonare
Serviciul de presă al șefului statului armean a raportat că prim-ministrul țării și-a reiterat propunerea privind demisia șefului Statului Major.

 

CHIȘINĂU, 1 mar – Sputnik. Administrația președintelui Armeniei, Armen Sarkissian, a primit o propunere repetată din partea prim-ministrului Nikol Pașinean privind demiterea șeful Statului Major al Armatei , Onik Gasparyan. Acest lucru a fost comunicat luni de serviciul de presă al președintelui armean, scrie RIA Novosti.

Cum declarația lui Pașinean despre complexele Iskander a divizat Armenia. Ce spune Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Video
Cum declarația lui Pașinean despre complexele "Iskander" a divizat Armenia: Ce spune Rusia

Duminică, deputatul fracțiunii parlamentare aflate la guvernare "Pasul meu" Vahagn Hovakimian a declarat că "există motive" pentru punerea sub acuzarea a președintelui Sarkissian, după ce acesta din urmă nu a aprobat demisia șefului Statului Major. Anterior, administrația președintelui a infirmat că Sarkissian i-a returnat lui Pașinean proiectul de decret privind demisia șefului Statului Major cu anumite obiecții. A fost menționat că "rezumând opiniile avocaților și experților, putem concluziona că proiectul de decret contravine esențial Constituției". Pașinean a declarat că va cere din nou demisia șefului Statului Major General.

"Motivele dezacordului cu obiecțiile președintelui au fost trimise (de către prim-ministru – n.red.) administrației președintelui în seara zilei de 28 februarie și au ajuns în prima zi lucrătoare – pe 1 martie. Președintele țării își va exprima poziția cu privire la proiectul de decret în termenul stabilit de lege", este menționat în mesajul ajuns la dispoziția Agenției de presă RIA Novosti.

Serviciul de presă a declarat despre "manipulări inacceptabile și reacție disproporționată" la decizia președintelui armean, care a refuzat demiterea șefului Statului Major. "În acest sens, subliniem încă o dată că președintele republicii își exercită funcțiile doar în limitele competențelor stabilite de Constituție, luând decizii în mod imparțial, ghidându-se exclusiv de interesele naționale. Președintele țării nu reprezintă interesele vreunei forțe politice... în acest sens, orice speculație este inacceptabilă", se spune în mesaj.

Protestele de la Erevan continuă - Sputnik Moldova, 1920, 26.02.2021
Video
Protestele de la Erevan continuă

Președintele a propus în repetate rânduri și își reafirmă disponibilitatea de a uni forțele politice la masa negocierilor pentru a soluționa divirgențele și a găsi soluții reciproc acceptabile, a mai menționat serviciul de presă.

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinean, a prezidat luni o ședință a Consiliului de securitate, a informat serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri.

"În cadrul ședinței, a fost discutată agenda securității externe și interne, provocările și modalitățile de depășire a acestora", potrivit declarației de pe site-ul guvernului.

O nouă criză politică a izbucnit la Erevan după afirmațiile neatente ale lui Pașinean despre complexele rusești "Iskander". Potrivit informațiilor din presă, adjunctul șefului Statului Major al Armatei Armene l-a ridiculizat pe prim-ministru, fiind demis pentru asta. Ulterior, și șefului Statului Major i s-a propus să demisioneze. Joia trecută, Forțele Armate ale Armeniei au emis o declarație prin care cereau demisia lui Pașinean. Premierul a considerat acest lucru drept o tentativă de lovitură de stat și și-a chemat susținătorii în stradă. Între timp, opoziția a ridicat baricade și a amenajat o zonă de corturi lângă Parlament. Aceștia nu doresc să negocieze cu autoritățile și cer demisia prim-ministrului.

Fluxul de știri
0