Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce așteaptă Partidul „ȘOR” și „Pentru Moldova” de la Maia Sandu

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații celor două formațiuni politice consideră că este necesară învestirea cât mai grabnică a unui nou guvern. Ei așteaptă maturitate politică de la șeful statului.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Deputații din fracțiunea Partidul „ȘOR” și cei care fac parte din Platforma parlamentară „Pentru Moldova” au declarat că este necesară învestirea urgentă a unui guvern cu atribuții depline, ”care să-și asume imediat responsabilitatea pentru soluționarea problemelor stringente”.

Declarația a fost făcută după ce Curtea Constituțională a recunoscut drept neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu cu privire la numirea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

Pavel Filip, în dialog cu Donald Tusk - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Pavel Filip a spus ce guvern nu va susține PDM – declarație după decizia CC

„Hotărârea Curții Constituționale confirmă ceea ce era evident. Președintele Maia Sandu a încălcat vădit și conștient norma constituțională, ceea ce reprezintă un abuz grav și un precedent periculos. Din păcate, această practică vicioasă, când interesele de grup și de partid prevalează în raport cu Legea și practica juridică, capătă noi proporții și riscă să spulbere și ultima umbră de încredere în instituțiile statului și în procesul democratic”, este menționat în declarația respectivilor deputați.

Deputații din Partidul ”ȘOR” și „Pentru Moldova și-au exprimat speranța că după decizia Înaltei Curți ”președintele Maia Sandu și fracțiunea PAS din Parlament își vor revizui atitudinea și vor da dovadă de maturitate politică, pentru a pune punct crizei politice și revenirea în albia normalității”.

Andrei Năstase este gata să devină premier: Ce guvern vrea să constituie>>>

Amintim că luni, 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița candidat la funcția de prim-ministru. Hotărârea a fost pronunțată în urma sesizării făcute de PSRM.

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova, 1920, 23.02.2021
Politică
Nagacevschi, după decizia CC: Ce trebuie să țină minte Maia Sandu

Anterior, candidatul la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova și echipa de miniștri nu au primit votul de încredere al deputaților. În ședința din 11 februarie, în cadrul căreia Gavrilița a prezentat în fața deputaților programul de guvernare, aceasta și echipa de miniștri propusă nu a fost votată de niciun deputat.

În acea zi, partidul socialiștilor a propus propriul candidat pentru funcția de premier, Mariana Durleșteanu, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al Moldovei în Marea Britanie. Pentru înaintarea și susținerea ei a fost constituită o majoritate parlamentară în care au intrat 54 de deputați socialiști și ai Platformei parlamentare „Pentru Moldova”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a invitat grupurile, platformele și fracțiunile parlamentare la consultări. În urma discuțiilor, în cadrul cărora a fost propusă și candidatura lui Andrei Năstase, Maia Sandu a anunțat că propune repetat candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0