CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Am văzut mulți proprietari de animale indignați în ultima perioadă de faptul că atunci când merg la clinicile veterinare, câinii lor sunt vaccinați împotriva coronavirusului. Oamenii cred că vaccinul a apărut odată cu pandemia în lume și este aceeași infecție ca și la om. Mai mult, au impresia că vaccinul ar fi ajuns în Republica Moldova mai devreme pentru animale decât pentru oameni. De fapt nu este așa. Am discutat despre acest subiect cu un medic veterinar care ne-a explicat cum stau de fapt lucrurile.
Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, medicul veterinar Maria Diacenco a explicat că forma de coronavirus la animale a apărut de mai mulți ani și nu poate să afecteze oamenii și nici cel de la om nu infectează animalele. Cel puțin până acum nu a fost demonstrat acest lucru de spcialiști.
"Coronavirus la animale este o boală infecțioasă și unii specialiști susțin că sunt circa 50 de tipuri de acest virus. Infecția este intestinală, cu simptome asemănătoare coronavirusului respirator specific omului, cum ar fi febră, diaree, lipsă de energie, dureri musculare, însă asta nu înseamnă că omul se poate infecta de la câini și invers", a declarat medicul veterinar Maria Diacenco.
Medicul veterinar spune că sunt mai multe boli infecțioase la animale care au simptome similare cu coronavirusul. Astfel, specialiștii recomandă tratamente specifice infecțiilor intestinale pentru că este destul de greu de demonstrat care virus a afectat de fapt animalul. Totodată, coronavirusul specific necuvântătoarelor se transmite de la animal la animal, iar în cazul în care acesta nu este vaccinat, consecințele pot fi destul de grave.
În aceste condiții, specialiștii le recomandă proprietarilor de câini să-i vaccineze la timp.
"Despre vaccinurile care sunt inclusiv împotriva coronavirusului se cunosc în Moldova de mai mulți ani. Într-un vaccin se conține componente împotriva mai multor infecții, cum ar fi: leptosipiroza, parvoviroza, virusul parainfluenței, adenovirus, virusul maladiei Carre (jigodia) și respectiv coronavirus. Prețul unui astfel de vaccin este de aproximativ 250 de lei, evident costurile sunt stabilite diferit, în funcție de clinica la care mergeți", spune medicul.
"Oamenii abia acum au început să atragă atenția că animalele se vaccinează de coronavirus, deși asta se întâmplă deja de mulți ani. Unii rămân uimiți când vin la noi și le spunem că animalul lor a fost vaccinat de acest virus încă acum 5-6 ani", a spus medicul veterinar Maria Diacenco.
Medicul mai menționează că deși nu sunt cazuri demonstrate că animalul se infectează de la om și invers, totuși Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a atenționat că dacă o persoană este infectată și în locuință este un animal, ar fi mai bine să reducă contactul, exact ca și cu alți oameni. Maria Diaceno ne-a povestit că mulți deținători de animale, care s-au infectat de COVID-19, au sunat medicii veterinari ca să întrebe dacă nu reprezintă pericol pentru patrupezii lor.
"Ne sunau și ne spuneau că le este frică să nu-și infecteze câinii, iar noi îi asigurăm că nu există un astfel de pericol, dar dacă au posibilitate e bine să se izoleze. În același timp, la începutul anului trecut se vehicula în lume o informație precum că un câine din Hong Kong a fost pus în carantină după ce proprietarul său s-a infectat de COVID-19. Apoi apăruseră și informația că în Danemarca o fermă de nurci a fost distrusă pentru că s-au infectat de coronavirus, transmis de la oameni. Acest caz însă nu a fost demonstrate de virusologi, că să cunoaștem cu exactitate", susține medicul veterinar.
Organizația internațională veterinară pentru animale mici, (WSAVA) a publicat în februarie 2020 un ghid oficial pentru proprietarii de animale de companie, afirmând că nu există dovezi că necuvântătoarele se pot infecta sau răspândi COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova