Video: Greva feroviarilor - la Ocnița a fost blocată calea ferată

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaЖелезнодорожный светофор
Железнодорожный светофор - Sputnik Moldova, 1920, 22.02.2021
Abonare
Feroviarii care protestează la Ocnița solicită să le fie plătite restanțele salariale din ultimele trei luni.

CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Muncitorii nodului feroviar Ocnița au intrat în grevă luni, 22 februarie. Aceștia organizează un miting pe șinele de cale ferată. Protestatarii au anunțat încetarea exercitării atribuțiilor lor și discută despre posibilitatea de a opri lucrările nodului feroviar pentru o perioadă nedeterminată.

Reprezentanții greviștilor au trimis recent o telegramă directorului CFM Adrian Onceanu prin care au amenințat că vor opri traficul feroviar.
La începutul lunii februarie, Onceanu a declarat pentru Sputnik Moldova că CFM are restanțe la plata salariilor pentru lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut.
„Am încercat să ținem situația cu salariile sub control, dar când au început arestările de conturi bancare, nu am putut face nimic și am plătit salariile cu întârziere. Vom încerca să le plătim. Plănuim să vindem fier vechi, echipamente pe care nu le folosim, avem și alte proiecte care ar putea aduce ceva profit ", a spus directorul CFM.
Angajații nodului feroviar Ocnița au ieșit la un protest și pe 5 ianuarie. Și atunci ei au cerut plata restanțelor salariale.

La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale erau de 35,5 milioane de lei. 

Тоннель у села Бэлцаць. - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2021
Misterul tunelului moldovenesc aruncat în aer - Foto
Situația financiară precară a CFM a fost generată de gestionarea ineficientă de anterior, dar și de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza pandemiei COVID-19.

În data de 28 ianuarie, subiectul a fost discutat la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Atunci a fost avizat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Propunerea a fost lansată de un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM.

Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” are aproximativ 6800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0