Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Transportatorii au anunțat ziua când intră în grevă

© Sputnik / Miroslav RotariОбщественный транспорт
Общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 18.02.2021
Abonare
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto anunță că săptămâna viitoare, pe 23 februarie, va fi sistat pentru o zi transportul regulat de pasageri pe întreg teritoriul țării.

CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. În toată țara va fi sistat transportul privat de pasageri pentru o zi - pe 23 februarie - drept măsură de protest împotriva deciziei autorităților de a permite îmbarcarea în unitățile de transport în comun a unui număr care să nu depășească 50% din capacitate.

Numărul pasagerilor care folosesc transportul public a scăzut brusc în 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Numărul pasagerilor din transportul public a scăzut brusc în Moldova

Va fi sistat inclusiv transportul privat, însă în Chișinău 50 la sută dintre unitățile de transport în comun vor ieși totuși pe linie. 

„Această decizie vine ca reacție la aplicarea amenzilor pentru încălcarea p 4.4. al Hotărârii nr. 45 CNESP, dar și a discuției avute loc astăzi cu membrii CNESP, ministerele responsabile din domeniul medicinei și economiei, precum și reprezentanții altor instituții publice”, menționează Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. 

În context, transportatorii și-au cerut scuze de la pasageri pentru incomoditățile create. 

„... Măsurile epidemiologice adoptate în lipsa unor măsuri complexe de ordin social, economic și financiar nu-și vor atinge scopul privind diminuarea riscurilor contaminării, dar din contra vor crea riscuri noi și mai geru monitorizate de autorități. Venim a ne cere scuze de la pasageri pentru lovitura pe care vor fi nevoiți să o primească din cauza sistării transportului. Nu avem altă cale să arătăm lipsa competenței funcționarilor publici, decât să sistăm transportul”, se menționează în comunicatul remis presei de operatorii de transport.

Amintim că marți președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) Oleg Alexa a expediat o scrisoare deschisă către premierul interimar Aureliu Ciocoi ca să fie revizuite noile măsuri anunțate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). 

Transportatorii s-au arătat nemulțumiți de noua decizie a Comisiei de a permite în transport un număr de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare. Potrivit lui Oleg Alexa, pandemia a afectat enorm transportatorii, iar unii sunt chiar în prag de faliment. 

Reiterăm că CNESP a decis luni, 15 februarie, să prelungească starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie și a introdus noi restricții pentru a opri răspândirea coronavirusului. Astfel, s-a decis limitarea numărului de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare a transportului public. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0