Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum afectează cofeina structura creierului – ce au descoperit cercetătorii

© Sputnik / Anatolii KiriakCafea
Cafea - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Abonare
Consumul regulat de cofeină poate modifica structura creierului, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Basel. Ce au descoperit aceştia.

BUCUREŞTI, 17 feb – Sputnik. Cei care consumă în mod regulat cofeină pot prezenta o scădere a volumului substanței cenușii, potrivit unui studiu realizat de cercetători elvețieni. Totuşi, aceste repercusiuni asupra zonei responsabile de consolidarea amintirilor sunt reversibile.

Țigarete - Imagine Simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2019
Studiu: Savanții bat alarma - Țigările provoacă mai multă insomnie decât cafeaua

Consumul regulat de cofeină poate schimba structura creierului, se precizează într-o declaraţie despre rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Basel.

Aproximativ douăzeci de oameni tineri și sănătoși au participat la acest studiu. Un grup a primit tablete conținând cofeină, două pe zi timp de 10 zile, în timp ce celălalt grup a primit placebo, se arată în comunicat. Participanții au trebuit să evite orice alt consum de cofeină în acest timp.

Volumul substanței gri a persoanelor participante a fost apoi măsurat prin scanări cerebrale. Cercetătorii au descoperit o diferență clară în cele două grupuri. Consumatorii de cofeină au prezentat o reducere a volumului zonei cerebrale responsabile de consolidarea memoriei, în special a lobului temporal medial drept, incluzând hipocampulul.

Modificare temporară

Totuşi, aceste observații necesită studii suplimentare. „Rezultatele studiului nostru nu înseamnă că consumul de cofeină ne afectează negativ creierul. Însă, potrivit lor, consumul regulat [de cofeină] ne modifică «hard diskul» cognitiv. Acest lucru ar trebui să încurajeze efectuarea de studii suplimentare”, a spus dr. Carolin Reichert, citat de Sputnik France.

Acest efect este totuși temporar. Partea afectată a creierului și-a revenit considerabil după zece zile de abstinență de la cofeină, se mai arată în comunicat. În același timp, cercetătorii nu au înregistrat nicio tulburare de somn în rândul consumatorilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0