Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pescuitul pe gheață la Ghidighici: Între euforie și pericol de moarte

Abonare
Gerurile din ultimele zile sunt motiv de bucurie pentru pescari. Oamenii ne-au mărturisit că au așteptat cu nerăbdare ca lacurile să îngheţe, iar acum nu pot rata ocazia să vină la pescuit. Asta în pofida avertizărilor salvatorilor şi meteorologilor.

Pe lacul de la Ghidighici, am surprins zeci de pescari care şi-au pus copcile departe de mal. Mulți ne-au recunoscut că le este frică să stea pe gheață, dar pasiunea este mai mare decât frica.

Водолаз Аквалангист - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2021
Societate
Tragedie enormă lângă Chișinău: Un bărbat și un copil s-au înecat
”Aceasta este o plăcere să vii pe gheață, să stai și să simți că prinzi, dar dacă nu prinzi nimic - nu e nicio plăcere. Noi ne uităm după grosimea gheții. Să nu te duci la mijloc, ci - mai lângă mal”, susține un pescar.

”Mai ieși din casă, mai prinzi un pește. Dacă îți trebuie un pește mare te duci într-un market frumos și cumperi, dar aici vii de plăcere, mai ales cu pandemia aceasta mai ieșit din casă. La aer curat, ne mai întâlnim cu frații, cu prietenii ne întâlnim și mai stăm de vorbă”, a spus alt pescar.

Constantin Miron vine de la Stăuceni să prindă pește. Ne povestește că acum șase ani a căzut în apă după ce gheața subțire s-a spart, însă a reușit să iasă viu și nevătămat. Cu toate acestea, nu și-a învățat lecția și continuă și azi să vină iarna la pescuit - plăcerea este mult prea mare pentru a renunța la acest hobby. 

”Nu mă tem de gheață, doar îmi este puțin frică. Când trosnește gheața te apucă fiorii un pic”, a spus Constantin Miron.

Ceaiurile fierbinți și hainele groase îi ajută pe pescari să facă față frigului și să reziste mai mult timp pe gheață.

Soare, la capătul unui drum de iarnă - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Gerul cel mare se apropie: Prognoza meteo până pe 21 februarie
”Cu pâsle, pantaloni de vată și o geacă mai groasă ca să nu îngheț. Dar dacă îngheți, repede ai făcut o bortă - două, ai transpirat și din nou. Dacă se sparge gheață, mă apuc de gheață și fug într-o parte și gata. Pescarul este pescar”, susține pescarul.

Pescarii spun că sunt foarte atenți când merg pe lac, dar mai ales atunci când stau pe loc mult timp. 

”Eu mă păzesc când văd că este lume pe gheață, mă pun și eu. Soția nu-mi dă voie, dar eu - din plăcere”, declară pescarul. 

În pofida pericolului, unii pescari recunosc că nu vor fi opriți de autorități să vină pe lac. 

”Până la ultima gheață, asta-i adrenalină, asta-i boală”, a spus un pescar. 

Ultimele cazuri de înec s-au produs duminică, în data de 14 februarie. Un bărbat de 61 de ani și un copil de 4 ani au murit înecați după ce s-au prăbușit sub gheața subțire a unui lac de acumulare. Tragedia s-a întâmplat în satul Misovca, din raionul Ialoveni. Bărbatul ieșise la săniuș și cu un al doilea nepot, de aproape 14 ani. Sub gheața care s-a spart au ajuns toți trei, dar băiatul de 14 ani a fost salvat de oamenii din sat care au sărit în ajutor. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să nu se expună riscului și, mai ales, să-i supravegheze pe cei mici. Salvatorii recomandă pescarilor să evite mersul pe gheața formată pe suprafața bazinelor acvatice și pescuitul la copcă, deoarece gheața este prea fragilă și există riscul prăbușirii în apă. Potrivit IGSU, de la începutul anului 2021, în Republica Moldova s-au înecat 7 persoane, inclusiv 2 copii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0