Moderna anunță întârzieri la livrările de vaccinuri în UE

© REUTERS / DADO RUVICИллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом Moderna
Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом Moderna - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Abonare
UE se află într-o criză continuă a livrărilor de vaccinuri, de data aceasta fiind rândul companiei Moderna să anunțe întârzieri la livrările de doze.

BRUXELLES, 16 feb – Sputnik. Moderna va întârzia livrările de vaccin în UE, după ce anunțuri similare au fost făcute de Pfizer/BioNTech și de AstraZeneca, provocând îngrijorare în rândul statelor UE, mai ales în ceea ce privește doza de rapel care trebuie administrată la un interval precis.

Comisia Europeană a confirmat astăzi că societatea farmaceutică Moderna va livra Uniunii Europene în februarie mai puţine doze de vaccin anti-COVID-19 faţă de cantitatea prevăzută.

''Deocamdată ne-au anunţat o anumită întârziere a livrărilor, dar va fi compensată în luna martie'', a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Vivian Loonela, care nu a dorit să ofere precizări despre numărul dozelor de vaccin care vor întârzia.

Presa din Spania a aflat însă că săptămâna aceasta compania Moderna va livra Spaniei doar 200.000 de doze de vaccin, adică aproximativ jumătate din cantitatea prevăzută.

Aceasta este a treia criză a livrărilor de vaccin anti-COVID-19 care afectează UE, după ce Pfizer/BioNTech a redus temporar în ianuarie numărul dozelor livrate, iar AstraZeneca a anunţat că în primul trimestru va furniza blocului comunitar numai aproximativ 40 de milioane de doze de vaccin, o reducere la jumătate faţă de cantitatea aşteptată.

Иллюстрационное фото вакцины от Covid19 с логотипом AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Africa de Sud returnează vaccinurile AstraZeneca după ce a suspendat administrarea lor

Comisia Europeană şi-a asumat în numele statelor membre încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri și a oprit statele membre să facă înțelegeri bilaterale, dar a refuzat până în prezent să publice calendarul livrărilor de vaccinuri convenit prin aceste contracte, anunţând doar numărul de doze pe care se aşteaptă să le primească, respectiv 18 milioane de doze în ianuarie, 33 de milioane în februarie şi 55 de milioane în martie.

Pentru trimestrul al doilea companiile farmaceutice au promis 300 de milioane de doze, cantitate ce ar putea creşte dacă va fi autorizat în UE şi vaccinul Johnson & Johnson, a declarat săptămâna trecută un alt purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker.

Ungaria este singura țară din UE care a depășit aceste crize și blocaje, importând vaccinul Sputnik V din Rusia, precum și vaccin din China, motiv pentru care Budapesta se așteaptă să vaccineze 70 la sută din populația adultă până în iunie, cu mult înainte de celelalte țări din UE, și să fie capabilă să ridice restricțiile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0