Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Canada: ”Sputnik V”, un triumf al Rusiei

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaВакцина против COVID-19 "Спутник V" ("Гам-КОВИД-Вак").
Вакцина против COVID-19 Спутник V (Гам-КОВИД-Вак). - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentanții presei internaționale continuă să discute despre succesele pe care le înregistrează în lume primul vaccin rusesc împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. O victorie științifică și diplomatică de proporții a Rusiei – așa a calificat interesul sporit față de vaccinul rusesc ”Sputnik V” comentatorul Radio Canada Tamara Alteresco.

Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Video
Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V

Vara trecută, atunci când Rusia a anunțat despre dezvoltarea primului vaccin din lume împotriva coronavirusului, peste hotare preparatul a fost privit cu ostilitate, a amintit jurnalista. Ea a menționat de asemenea că în Occident s-a încercat învinuirea savanților ruși de încălcarea standardelor și practicilor stabilite de comunitatea științifică internațională.

”Sputnik V a devenit rapid un factor iritant în cursa vaccinurilor pe care Rusia, așa cum afirma ea, a câștigat-o, este menționat în material.

Însă în timp de o jumătate de an, ”miza mare a Kremlinului” s-a justificat atât din punct de vedere științific, cât și comercial și diplomatic. ”Sputnik V” este solicitat nu doar de partenerii Rusiei, ci și în Europa, unde deja este propusă producerea acestuia, constată jurnalista.

”Kremlinul are numeroase probleme în alte domenii, însă aceasta este o victorie ireproșabilă și fără de compromisuri pe care o pate prezenta”, consideră politologul, expert pentru politici în domeniul Sănătății la Universitatea Richmond Judith Twigg.

Доставка вакцины Sputnik V на склад в грузовой терминал Москва Карго - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2021
Rusia
Rusia va putea produce operativ vaccinuri împotriva diferitor tipuri de coronavirus
O cotitură radicală a opiniei publice în ceea ce ține de vaccinul rusesc s-a produs la începutul lunii februarie, atunci când prestigioasa revistă științifică The Lancet a ajuns la concluzia că vaccinul este la fel de eficient ca Pfizer și Moderna, a amintit Tamara Alteresco. Acest lucru s-a dovedit a fi suficient pentru ca, după luni de incertitudine, cererea pentru ”Sputnik V” să crească vertiginos, iar portofoliul comenzilor să fie plin.

Editorialistul a atras atenția asupra afirmațiilor ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian despre faptul că ”vaccinul nu are cetățenie”. Președintele Emmanuel Macron a declarat la rândul său că decizia cu privire la vaccin se bazează pe știință, dar nu pe politică, a amintit jurnalista.

Chiar în pofida acutizării relațiilor dintre Rusia și Occident, Agenția europeană pentru medicamente activează în vederea aprobării vaccinului ”Sputnik V ”către sfârșitul primăverii, a mai menționat ea.

În țările în curs de dezvoltare, pozițiile vaccinului rusesc sunt considerabil mai puternice, a mai spus Alteresco. La prețul de zece dolari pentru o doză, preparatul este de două ori mai ieftin decât al concurenților.

”Sputnik” devine atractiv, dacă nu chiar singura variantă în așteptata livrare a dozelor de vaccinuri promise de fondul OMS COVAX, care a fost creat în vederea acordării de asistență pentru țările sărace”, a constatat analistul".

”Eu cred că ar fi bine să fie păstrat ”Sputnik” în calitate de opțiune pentru a vedea dacă poate fi util și poate salva vieți în Canada – iată care este scopul la urma urmelor”, a declarat specialistul în dezvoltarea vaccinurilor, fostul membru al grupului de lucru canadian pentru vaccinurile împotriva COVID-19 Gary Kobinger.

Succesul științific al Rusiei în dezvoltarea ”Sputnik V” este incontestabil, aceasta este o adevărată ”lovitură diplomatică”, care creează un potențial pentru răspândirea influenței și ”soft power” pe arena internațională, este sigură Judith Twigg.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0