Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până pe 15 aprilie

© Sputnik / Anatolii KiriakCentrul COVID-19 Chisinau MoldExpo
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Abonare
Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică până la mijlocul lunii aprilie.

CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până la 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. La baza acesteia stă situația epidemiologică nefavorabilă, argumentează autoritățile.

CNESP precizează că în săptămâna a 6-a din 2021, comparativ cu săptămâna a 5-a din 2021, numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 a crescut cu 17,9%. În ultimele 14 zile în 9 raioane se atestă cod portocaliu. Este vorba de Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni. În schimb, în alte 29 de raioane se atestă codul roșu de alertă.

Activitatea SAMU Botanica - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2021
Societate
COVID-19: Iată câte cazuri s-au înregistrat la începutul săptămânii

Totodată, Comisia a decis instituirea unor măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Una din ele se referă la activitatea centrelor comerciale din țară. Astfel, începând cu 17 februarie 2021, în zilele de week-end va fi sistată activitatea centrelor. Tot din această zi se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

S-a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Și numărul de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică a fost redus de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

Cât privește studiile, este menținut regimul actual, dar în funcție de evoluția pandemiei instituțiile de învățământ ar putea reveni la studiile doar în regim online. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0