BRUXELLES, 15 feb – Sputnik. După decizia Germaniei de a închide granițele cu Cehia, Slovacia și regiunea austriacă Tirol, de teama noii tulpini a coronavirusului, circa 25 la sută dintre persoanele care au vrut să intre în Germania au fost întoarse de la graniță.
Berlinul a adoptat decizia închiderii unor granițe din cauza numărului foarte marte de îmbolnăviri cu COVID-19 provenind din zonele vizate. Cel mai grav pare focarul din Austria care este provocat de tulpina sud-africană a noului coronavirus, despre care se știe că este mai contagioasă.
Dar închiderea granițelor afectează aproximativ 45.000 de persoane din cele trei țări menționate, care lucrează în Germania.
Markus Soeder, premierul Bavariei, apără însă decizia de închidere a granițelor cu Cehia, Slovacia și Tirol spunând că Germania nu poate permite ”ca toate aceste măsuri dure, aceste măsuri stricte, aceste restricții pe care le luăm în țara noastră și comportamentul exemplar al oamenilor să fie inutile pe termen lung”.
De asemenea, oficialul german a remarcat că Bavaria a fost întotdeauna una dintre regiunile cele mai afectate, având cele mai lungi frontiere externe din Germania, de peste 1.000 de kilometri.
”La începutul celui de-al doilea val al pandemiei, eram pe primele locuri în ceea ce privește infectările, cu o rată de peste 200. Astăzi suntem pe locul 12, conform Institutului Robert Koch, cu o rată de puțin peste 55. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat sunt eficiente”, a subliniat premierul Bavariei.
Cât despre duritatea restricțiilor la granițe, chiar Karl Bluemel, șeful Poliției din Bavaria, a recunoscut că, imediat după impunerea restricțiilor, într-un interval scurt de timp, poliția federală a verificat 770 de persoane la frontiera bavareză, iar dintre aceste 770 de persoane, 288 nu au fost lăsate să intre în țară și, la fel, peste 1.000 de persoane au fost verificate la granița cu Tirolul, iar la acea graniță 247 de persoane au fost împiedicate să intre în Germania.
În fața acestui tratament, Slovacia a trimis o notă de protest Germaniei, faţă de restricţiile impuse la frontieră.
"Aceste măsuri generează probleme pentru şoferii noştri de camioane şi, la nivel practic, sunt greu de îndeplinit", i-a transmis Ivan Korkok, ministrul slovac de Externe, omologului său german, Heiko Maas.
Și Uniunea Europeană a criticat ieri Guvernul de la Berlin din cauza restricţiilor impuse la frontiere. "Teama de mutaţiile coronavirusului este de înţeles. Totuşi, adevărul este că virusul nu poate fi oprit prin închiderea graniţelor", a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară.
Dar ministrul de Interne german Horst Seehofer a respins criticile UE cu privire la restricțiile stricte anunțate la graniță și a învinovățit, la rândul său, Comisia Europeană pentru modul în care a gestionat aprovizionarea cu vaccinuri.
"Este destul! În ultimele luni, Comisia Europeană a făcut destule greşeli privind aprovizionarea cu vaccinuri. Comisia Europeană trebuie să ne susţină, nu să ne obstrucţioneze prin recomandări ieftine", a declarat Horst Seehofer, ministrul german de Interne, arătând creșterea tensiunilor între Bruxelles și Berlin.
Comisia Europeană a cerut însă Germaniei să reanalizeze restricţiile stricte impuse la frontieră în contextul pandemiei, amintind că ţările Uniunii Europene au convenit să evite închiderea graniţelor.
În acest context, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că se aşteaptă ca toate ţările, inclusiv Germania, să aplice măsuri stabilite de comun acord privind călătoriile. Închiderea graniţelor şi interdicţiile generale de călătorie trebuie evitate, a declarat purtătorul de cuvânt, cerând Germaniei să reanalizeze măsurile şi să aplice excepţii, în primul rând pentru persoanele care traversează zilnic frontierele în scop profesional.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova