Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vin geruri de minus 23 de grade Celsius: Meteorologii explică ce se întâmplă

Abonare
Vom simți din plin această iarnă până în data de 20 februarie. Asta pentru că meteorologii anunță un val de aer arctic care aduce ninsori, zăpadă, vânt puternic și viscol.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de schimbare a vremii, valabilă până în data de 17 februarie. În această perioadă se așteaptă ninsori, ger și vânt puternic. Șeful Direcției Prognoze Meteorologice, Ghenadie Roșca, a declarat că se vom avea și minime de -23 de grade Celsius, valori care în această iarnă nu au fost deocamdată înregistrate în Republica Moldova. Potrivit lui, ierni cu temperaturi sub -20 de grade se atestă o dată la doi sau trei ani. 

Мужчина фотографирует покрытое снегом дерево на Корсике  - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2021
Cod Galben: Ger și ninsori puternice - prognoza meteo pentru 11 - 17 februarie
"Ne așteptăm să avem precipitații sub formă de ploaie, care treptat vor trece în ninsoare. Acest val de aer rece este de origine arctică, care are o deplasare dinspre Siberia, se deplasează spre Scandinavia și de acolo spre teritoriul nostru. Și acest ciclon care va traversa teritoriul nostru va lăsa în urma sa o porție de aer rece. Pentru noaptea următoare ne așteptăm să avem valori termice între -8 și -13 grade Celsius și pentru zi la fel, între -8 și -13 grade Celsius. Pentru zilele de 14 și 15 februarie, temperaturile vor fi ușor mai ridica și ziua ne așteptăm să avem -3 și -8 grade Celsius, iar pe timp de noapte vor fi -6 și -11 grade, ca mai apoi, până pe data de 18 februarie, să avem iarăși această scădere, chiar și -22 de grade Celsius în partea de nord, iar în partea de centru și sud -14 și -19 grade Celsius", a declarat Ghenadie Roșca, șeful Direcției Prognoze Meteorologice.

Va afecta sau nu gerurile culturile agricole?

"Dacă vom avea un strat de zăpadă destul de consistent, dar noi prognozăm că vom avea până la 10 -12 cm, gerul nu va avea efect negativ asupra culturilor agricole. În cazul în care va lipsi acest strat de zăpadă și vom avea mai mult lapoviță, atunci ar putea fi un pericol pentru culturile agricole. Temperaturile de -15 grade în aer sunt destul de periculoase pentru culturi, mai ales dacă îngheață și stratul de sol", a declarat Ghenadie Roșca.

Specialiștii susțin că anul acest în sol este mai multă umiditate, iar pomii, vița de vie și celelalte culturi agricole se vor dezvolta mai bine.

"Umiditatea în stratul de sol de până la 1 m este cu mult favorabilă în comparație cu 2019 și 2020, fiindcă atunci am avut precipitații mult mai scăzute. Acum am avut precipitații destul de bune. Nu am avut zăpadă, dar ploaie și lapoviță au fost suficiente", a mai spus șeful Direcției Prognoze Meteorologice.

Meteorologii nu exclud că vor prelungi avertizarea cod galben de schimbare bruscă a vremii pentru alte câteva zile după data de 17 februarie. Și doar după 20 februarie am putea să ne bucurăm de vreme caldă. 

"Și după data de 17 februarie, adică 18, 19 și 20 februarie se vor mai menține temperaturile joase, după care masele de aer rece treptat se vor retrage și deja se va încălzi. Doar după data de 20 februarie ne așteptăm ca să revenim la temperaturile normale, până atunci ne așteptăm să avem acest val de aer rece", șeful Direcției Prognoze Meteorologice.

În condițiile în care sunt înregistrate schimbări bruște de temperatură, crește riscul bolilor de inimă, apariției afecțiunilor respiratorii sau stărilor depresive. Pentru a diminua efectele negative, specialiștii le recomandă oamenilor să facă mai mult efort fizic, să consume fructe şi legume proaspete, iar în caz de necesitate - să consulte medicul. Totodată, specialiștii îndeamnă oamenii să se îmbrace gros și să bea cât mai multe lichide fierbinți, iar șoferii să-și echipeze mașinile corespunzător înainte de a porni la drum.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0