Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vasnețov: Prietenia popoarelor noastre - fundamentul dezvoltării relațiilor interstatale

© Sputnik / Miroslav RotariОлег Васнецов
Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ziua Diplomatului este marcată pe 10 februarie de angajații Ministerului rus de Externe. În ajunul acestei sărbători profesionale, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova.

- Oleg Vladimirovici, dumneavoastră dețineți funcția de ambasador în Moldova de doi ani și jumătate. Anterior, ați fost ambasador în Republica Democrată Congo. Regiunile sunt fundamental diferite, a fost dificil să vă restructurați și să vă adaptați la noile condiții?

”A devenit o tradiție bună”: Ambasadorul rus a predat ventilatoare Găgăuziei - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2020
Politică
„A devenit o bună tradiție”: Ambasadorul rus a donat ventilatoare Găgăuziei
- Evident, specificul diferă. Dar nu trebuie să uităm că avantajul școlii diplomatice sovietice și, apoi, a școlii diplomatice rusești este în universalitatea și flexibilitatea abordărilor sale în realizarea sarcinilor multilaterale, în contextul unei agende internaționale aflate în continuă schimbare. Desigur, timpul trece, lumea se schimbă, instrumentarul se schimbă, dar principiile de bază - loialitatea față de Patrie și interesele naționale - rămân fundamentul intern pe care diplomații ruși își îndeplinesc datoria. Cu această atitudine am venit la Chișinău. Sunt mândru că conducerea țării noastre mi-a încredințat să reprezint interesele rusești în Republica Moldova - un stat interesant și distinctiv, cu o viață social-politică dinamică și cu tradiții bogate, care, în plus, este legată de Rusia printr-o istorie și cultură comune. Sunt sigur că legăturile vechi de secole ale prieteniei dintre popoarele noastre rămân o bază solidă pentru dezvoltarea relațiilor interstatale.

- Numirea Dvs. a avut loc într-o perioadă de răcire accentuată a relațiilor dintre Moscova și Chișinău, însoțită de o serie de scandaluri. De atunci, situația a revenit la normalitate. Considerați că acesta este inclusiv meritul Dvs.?

- Mai degrabă, o consider drept o datorie onorabilă. La urma urmei, un diplomat se află în serviciu de dragul unor relații bilaterale reciproc avantajoase, armonioase și echilibrate cu țara în care reprezintă interesele patriei sale. În ceea ce privește restul întrebării... În iunie 2019, la Chișinău au avut loc evenimente cu adevărat istorice.

În interesul poporului moldovenesc, le-am întins atunci mâna forțelor politice progresiste și tuturor oamenilor de bună credință în dorința lor de a se elibera de regimul oligarhic. Noul guvern a fost sprijinit și de partenerii noștri occidentali.

Pe fondul, s-o spunem direct, relațiilor complicate în prezent dintre Rusia și Occident, „cazul moldovenesc” - așa cum au numit experții și politicienii acest exemplu al interacțiunii unice dintre Bruxelles, Moscova și Washington - vorbește despre posibilitățile de a găsi compromisuri în probleme dificile și acute din relațiile internaționale actuale.

- Care sunt principalele direcții în care se dezvoltă acum cooperarea dintre Moscova și Chișinău? Există acorduri-cadru pentru anumite viitoare proiecte?

Oleg Vasneţov - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2020
Societate
Ambasadorul rus s-a întâlnit cu șeful Moldovagaz
- Cele mai de perspectivă direcții ale agendei noastre bilaterale sunt problemele comerciale, economice, energetice, cultural-umanitare. Federația Rusă este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Ponderea țării noastre în comerțul exterior al Moldovei este de aproximativ 11%. Livrarea fără taxe a fructelor și legumelor moldovenești pe piața rusă contribuie la susținerea agricultorilor moldoveni, iar transferurile de mijloace bănești ale imigranților de muncă moldoveni din Rusia reprezintă mai mult de 20% din volumul total al sumelor bănești trimise de peste hotare.

În prezent, suntem pregătiți să semnăm acorduri interguvernamentale privind securitatea socială, recunoașterea reciprocă a studiilor, calificărilor și diplomelor, precum și traducerea în fapt a unui pachet de documente interdepartamentale în domeniul sănătății și culturii.

 Церковная утварь. Иллюстративное фото. - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Societate
Ambasadorul rus a donat ustensile bisericești lăcașului din satul Cișmichioi

Relațiile de afaceri ruso-moldovenești sunt, de asemenea, active. Printre proiectele cu perspectivă se numără lansarea producției de materiale de construcție și extinderea capacităților casei comerciale Bașkirstan-Moldova. Investițiile majore în economia moldovenească vor deveni investițiile în deschiderea pe teritoriul Republicii Moldova a unui „AgroHub” - o structură bilaterală care facilitează procedurile de comerț exterior.

Vă pot asigura că Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova va continua să depună toate eforturile pentru dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești.

- Ce ne puteți spune cu ocazia Zilei lucrătorului diplomatic? Cum vedeți evoluția internațională actuală?

- Noi, angajații Ministerului rus al Afacerilor Externe, suntem mândri de istoria diplomației ruse, care datează din secolul al IX-lea, din momentul în care prima ambasadă a fost delegată la Constantinopol și a fost semnat tratatul „Despre pace și dragoste” cu Imperiul Bizantin. În același timp, apărăm în mod consecvent necesitatea respectării identității culturale și civilizaționale a popoarelor lumii, a dorinței lor de a-și determina propriul destin și de a-și alege singure politica externă, fără ordine sau presiuni din exterior.

Традиционный благотворительный лагерь посла России в Молдове - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2021
Societate
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate

Lumea de astăzi trăiește schimbări furtunoase. Apar și se consolidează noi centre de atracție economică și influența politică asociată cu ele, care urmăresc o politică externă independentă. Întruchiparea practică a acestei tendințe este procesul de formare a unui nou sistem de ordine mondială, mai corect, mai democratic. Nu cred că ar mai trebui demonstrat că tabloul complicat al vieții internaționale ar fi trebuit de mult să-i învețe pe toți să construiască împreună mecanisme de guvernanță globală care să corespundă cerințelor secolului XXI. Dovadă a acestui fapt este pandemia de coronavirus, ale cărei consecințe continuăm să le resimțim.

Ca un rezumat, voi adăuga că diplomații au o responsabilitate aparte în elaborarea soluțiilor optime, care să-i satisfacă, fără excepție, pe toți participanții la comunicarea interstatală, în cele mai diverse domenii. Doar împreună putem găsi răspunsuri eficiente la provocările și amenințările majore pentru umanitate.

- Mulțumesc și felicitări cu prilejul sărbătorii!

- Mulțumesc!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0