Franța se joacă cu focul! Provocare militară la China acasă!

© AP Photo / Haven DaleyThe French stealth frigate Courbet
The French stealth frigate Courbet - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Abonare
Urmând exemplul SUA, marina militară franceză a intrat într-o zonă revendicată de Beijing – și pentru care există tensiuni uriașe.

BUCUREȘTI, 9 feb – Sputnik. Două nave ale marinei militare franceze, submarinul de atac nuclear Emeraude şi nava de sprijin Seine au navigat prin Marea Chinei de Sud, într-o o zonă (maritimă) pe care China o revendică.

”Această patrulă extraordinară tocmai a finalizat o trecere prin Marea Chinei de Sud”, a declarat pe Twitter ministrul Apărării francez, Florence Parly. 

Demnitarul francez consideră această incursiune îndepărtată ca ”o dovadă izbitoare a capacităţii marinei noastre naţionale de a naviga departe şi pe o perioadă îndelungată în legătură cu partenerii noştri strategici australieni, americani sau japonezi”.

Mai mult, Florence Parly a explicat pe un ton ironic și ofensiv de ce a avut loc misiunea militară:

”De ce o astfel de misiune? Pentru a ne îmbogăţi cunoştinţele despre această zonă şi pentru a afirma că dreptul internaţional este singura regulă valabilă, indiferent de marea pe care navigăm”, a transmis ministrul francez.

Într-o postare, ministrul francez prezintă cele două nave de război. ”Misiunea Marianne: din septembrie, un submarin de atac nuclear (SNA Émeraude) și o navă de sprijin (BSAM Seine) au navigat până la 15.000 km de coastele metropolitane din Oceanul Indian și Pacific”.

​Beijingul revendică suveranitatea asupra zonei Mării Chinei de Sud, dar SUA și state cu foste colonii și interese în zonă – cum ar fi Franța – susțin libertatea de navigaţie.

În 2019, nave chineze au somat o fregată franceză, care naviga în Strâmtoarea Taiwan, să părăsească zona.

Între SUA și China există tensiuni în zonă, mai ales de când China a devenit o putere de prim rang ca forță militară maritimă, în zone controlate până acum de SUA. Iar din acest punct de vedere, în jurul Mării Chinei de Sud sunt cele mai mari tensiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0