Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Staruș: Microcrofinanțare periculoasă sau Cum sunt trași pe sfoară moldovenii

© Sputnik / Miroslav RotariДенис Старуш
Денис Старуш - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Abonare
În ciuda avertismentelor specialiștilor privind pericolele utilizării serviciilor firmelor care oferă microcredite, moldovenii încă mai iau astfel de împrumuturi, știind în prealabil despre fabuloasa rată a dobânzii, aceștia fiind împinși la acest lucru de nevoile lor.

CHIȘINĂU, 8 feb - Sputnik. În Chișinău puteți găsi peste tot panouri publicitare cu anunțuri în cetățenii sunt asigurați că nu există pericol în contractarea unui împrumut rapid în numerar de la companii private de microfinanțare. Dar această sferă are propriile capcane, despre care proprietarii unor astfel de firme preferă să tacă, atrăgând tot mai mulți clienți noi în robia datoriei.

Despre lipsa de transparență a sistemului de microfinanțare au vorbit mulți oficiali, dar există deficiențe semnificative ale legislației în acest domeniu.

Молдавские леи - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2020
Politică
Gata cu creditele-capcană și supraîndatorarea: Ce face statul cu firmele de microfinanțare

Sistemul de microcreditare a fost întotdeauna un subiect dureros pentru întreaga societate, a remarcat în studioul Radio Sputnik directorul Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor Denis Staruș. 

"Problema este că astfel de firme includ clauze ilegale în contracte, iau un comisioane pentru furnizarea unui împrumut. De asemenea, aceste firme pot lua un comision pentru închiderea preliminară a unui astfel de împrumut. Adică, o persoană trebuie să plătească mult mai mult dacă vrea să închidă datoria anticipat, într-un timp mai scurt", a spus Staruș.

Potrivit interlocutorului, companiile care furnizează cetățenilor astfel de microcredite le încalcă drepturile prin aplicarea unei penalități care nu depinde de câte zile persoana a întârziat plata dobânzii.

De exemplu, o persoană care ia un împrumut de 3-4 mii de lei plătește de zece ori mai mult penalități. 

"Dacă o companie de microfinanțare solicită instanței să colecteze datoriile, maximul pe care îl pot obține prin este suma care este egală cu datoria însăși, adică mărimea împrumutului inițial", a adăugat Staruș. 

Noua versiune a Codului civil al Moldovei prevede că valoarea taxei de penalizare nu poate depăși suma datoriei inițiale a unei persoane fizice.

În baza acestui fapt, putem concluziona că firmele de microcreditare sunt angajate în activități uneori ilegale, extorcând de la cetățeni sume care depășesc semnificativ dimensiunea inițială a împrumutului.

Agravează situația faptul că astfel de firme folosesc serviciile agențiilor private de colectare pentru a încasa datoria de la cetățeni. Cetățenii nu de puține ori au că colectorii încalcă legea deseori, recurgând la amenințări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0