Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un meniu nou în grădinițele publice din Chișinău - Ce conține acesta

© Sputnik / Mihai CarausViorica Negrei
Viorica Negrei - Sputnik Moldova, 1920, 05.02.2021
Abonare
Începând cu 1 februarie, copiii care frecventează grădinițele publice din Chișinău au un nou meniu. Ce ajunge astăzi pe masa micuților, dar și cine se face responsabil de calitatea produselor alimentare?

De ce a fost necesar un meniu nou în grădinițele publice din Chișinău și ce conține acesta

Începând cu 1 februarie, copiii care frecventează grădinițele publice din Chișinău sunt hrăniți după un nou meniu. Acesta conține mai multe fructe și legume proaspete, terciuri și carne de pui, pește și bovină. Desigur, ouăle, untul de 82% și salatele nu lipsesc. Reprezentanții Direcției Generale Educație Tineret și Sport a Municipiului Chișinău spun că noul meniu vine la pachet și cu o nouă formă de organizare a licitațiilor pentru procurarea produselor alimentare, lucru ce va asigura calitatea produselor ajunge pe masa micuților, dar și felul în care sunt cheltuiți banii publici.

„Noul meniu este organizat după un sistem unic, în așa fel ca să avem posibilitatea să monitorizăm asigurarea normei financiară și asigurarea normei alimentare. Plus, avem posibilitatea să monitorizăm mai bine calitatea produselor ce sunt livrate și proveniența acestora”, a declarat șeful adjunct al Direcției Educației, Tineret și Sport din cadrul Municipiului Chișinău, Viorica Negrei.

Reprezentantul municipalității spune că, odată cu implementarea noului model, agenții economici vor fi mult mai responsabili, iar micuții vor mânca aceleași bucate indiferent de grădinița pe care o frecventează..  

„Până la 1 februarie, fiecare direcție a educației din sector organiza propria licitație la produsele alimentare pentru instituțiile de învățământ preșcolare. Respectiv, fiecare direcție avea libertatea de a elabora caietul de sarcini și de a face lista de produse, de a face propriul meniu, desigur cu aprobarea Centrului de Sănătate Publică. De obicei, meniurile erau elaborate de grupuri interne din care făceau parte mai mulți membri, inclusiv soră medicală, părinți. Acum, în toate grădinițele mâncarea va fi organizată după acest meniu”, adaugă Viorica Negrei.

Astfel, astăzi, ceea ce mănâncă un copil care frecventează o grădiniță din sectorul Ciocana al Capitalei, va mânca și un micuț de la o grădiniță din sectorul Buiucani sau Botanica, iar valoarea zilnică a acestor bucate este de 31 de lei și 65 de bani.

Cum spun părinții, dar și nutriționiștii despre noul meniu, aflați în emisiunea „La Ordinea Zilei”, atașată mai jos.

Amintim că, anterior, în spațiul public, au fost mai multe scandaluri privind alimentația copiilor din grădinițele din Chișinău. Cel mai de răsunet caz a fost în noiembrie 2016, după ce la mai multe grădinițe au fost livrate alimente alterate, urmare a unor licitații truncate. Atunci, Centrul Național Anticorupție a efectuat 46 de percheziții, inclusive la Primăria Chișinău, și a fost anunţată deschiderea a peste 30 de dosare pentru abuz în serviciu, trafic de influență și corupere. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0