CHIȘINĂU, 5 feb - Sputnik. În primele trei zile ale lunii februarie, un gram de aur s-a scumpit cu aproape 8 lei în Republica Moldova, conform prețului anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM). Un gram de argint s-a scumpit cu mai mult de un leu.
Motivul? Aurul și argintul, de rând cu petrolul, s-au scumpit luna aceasta la bursele globale.
Prețul argintului a crescut pe 1 februarie cu 11% pe piața internațională. Ulterior prețul a mai dat înapoi, dar oricum rămâne la cel mai înalt nivel din ultimii 8 ani.
Prețul aurului a crescut cu 0,8% în prima zi a lunii februarie, după ce în prima jumătate a anului 2020 urcase cu 15%, pe fondul îngrijorărilor legate de pandemia COVID-19.
Ultimele scumpiri ale aurului și argintului au fost provocate de „bătălia” dintre micii investitori și fondurile speculative, potrivit agențiilor de știri internaționale.
Prețul BNM: Aurul și argintul s-au scumpit foarte mult într-un an
Banca Națională a Moldovei (BNM) actualizează constant prețul aurului și argintului în Republica Moldova, prin exprimarea în lei moldovenești a prețurilor unui gram de aur fin şi unui gram de argint fin practicat pe piețele internaționale.
Prețurile anunțate de BNM pentru 4 februarie 2021 erau următoarele: 1032 de lei și 27 de bani pentru un gram de aur și 15 lei și 27 de bani pentru un gram de argint.
Pe 1 februarie, un gram de aur era cu aproape 8 lei mai ieftin, iar un gram de argint costa cu peste un leu mai puțin.
Aurul și argintul s-au scumpit chiar foarte mult pe parcursul unui an.
Pe 4 februarie 2020, la prețul anunțat de BNM, un gram de aur costa 886 de lei – cu 146 de lei mai puțin decât acum. În aceeași zi, un gram de argint costa 10 lei și 2 bani – cu 5 lei și 25 de bani mai puțin decât acum.
La ce servesc cotațiile BNM pentru aur și argint
BNM anunță preţurile aurului şi argintului în fiecare zi lucrătoare, acestea fiind valabile din următoarea zi lucrătoare.
Pentru zilele de odihnă sau de sărbătoare este valabil preţul aurului şi cel al argintului din ziua lucrătoare precedentă, potrivit BNM.
Aceste preţuri la aur şi argint sunt utilizate de Banca Naţională pentru estimarea valorii monedelor comemorative din aur şi din argint pe care le emite.
Dar în primul rând, cotația servește la reflectarea în evidența contabilă a valorii aurului monetar deținut de BNM.
Rezervele de aur ale BNM
Republica Moldova are rezerve de aur foarte mici, mai ales că nici nu dispune de zăcăminte aurifere, precum vecinele România și Ucraina.
BNM raportează o rezervă de 74 de kilograme și 133 de grame de aur, sub formă de lingouri de calitatea Good Delivery, potrivit informațiilor de pe site-ul instituției.
Această rezervă se numește „aur monetar”.
În ultimii ani, rezerva de aur a BNM a rămas la nivel constant.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova