Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exodul tinerilor specialiști din țară – ce se întâmplă

© AP Photo / Jeff WhiteСтуденты
Студенты - Sputnik Moldova, 1920, 02.02.2021
Abonare
Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova, Victor Mocanu, a enumerat principalele cauze care îi fac pe profesioniștii tineri și de perspectivă să-și părăsească patria.

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. La o anumită etapă de dezvoltare a independenței Moldovei erau întreprinse încercări de reglementare a procesului de plecare din țară a tinerilor specialiști, însă nu s-a reușit obținerea unui succes sesizabil. Despre aceasta a relatat în studioul Sputnik Moldova sociologul Victor Mocanu.

”Tineri profesioniști - medici, ingineri, specialiști IT – vor să încheie contracte de muncă de durată, cu o remunerare decentă a muncii. Absolvenții instituțiilor de învățământ superior care au făcut studii la buget erau obligați să muncească câte 3-5 ani conform repartizării, pentru banii cheltuită de stat. Însă anterior tinerii specialiști beneficiau de indemnizații unice la angajare – suma depășea 100 de mii de lei”, a menționat interlocutorul.

Potrivit specialistului, acum tinerii au devenit mai independenți, ei nu acceptă astfel de condiții deoarece consideră că peste hotare vor avea un trai mai confortabil, iar principalul – mult mai bine asigurat. În multe sate moldovenești însă ei sunt lipsiți de beneficii elementare de infrastructură – nu sunt grădinițe de copii, centre medicale și alte instituții sociale.

Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2021
Fenomenul care a pus stăpânire pe Moldova: Este mai grav decât furtul miliardului

”Cum să obligi tânărul specialist să trăiască în astfel de condiții într-un sat oarecare, în multe dintre ele neexistând măcar drumuri normale? Întregul proces este legat de drepturile omului, care nu pot fi încălcate. Tinerii știu foarte bine despre asta și nu vor să trăiască în asemenea condiții”, a adăugat sociologul.

Problema se agravează și din cauza că, din lipsa cadrelor tinere, multe sate din țară dispar pur și simplu de pe harta Moldovei, acolo nu mai rămâne niciun locuitor. Procesul de optimizare a școlilor, reducerea primăriilor în sate doar au agravat această problemă acută pentru societatea moldovenească, a conchis expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0