Șeful „Moldovagaz”: Cine trebuie să achite datoria regiunii transnistrene pentru gaz

Abonare
Conducătorul întreprinderii „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a comentat situația creată în legătură cu datoria pentru gaz acumulată de regiunea transnistreană.

CHIȘINĂU, 28 ian – Sputnik. Soluționarea problemei privind datoria pentru gaz a regiunii transnistrene este de domeniul relațiilor dintre acționarii SA „Moldovagaz” reprezentată de SA „Gazprom” și Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova. Discuțiile în această chestiune sunt în curs de desfășurare și există câteva căi posibile de rambursare parțială a acestei datorii comerciale. Acest lucru a fost declarat de președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, într-un interviu pentru publicația „Eurasia-Expert”.

În opinia lui, situația cu privire la datoria pentru gaze a Transnistriei are o tentă politică, iar chestiunea însăși este prezentată deseori drept datorie de stat a Republicii Moldova.

”Aceste afirmații, să zicem așa,, nu corespund realității. Este vorba de o datorie exclusiv corporativă a SA ”Moldovagaz” față de Societatea Publică pe Acțiuni ”Gazprom”. Anume în această cheie sunt susținute textele proceselor verbale finale ale ședințelor anuale ale comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești. Datoria Transnistriei este datoria întreprinderii ”Tiraspoltransgaz” față de ”Moldovagaz” și nimic altceva", a subliniat Ceban.

El a atras atenția asupra faptului că instanțele de judecată din Republica Moldova au emis mai multe decizii privind încasarea datoriilor în valoare de 5,5 miliarde de dolari în favoarea „Moldovagaz”. Mai sunt alte câteva reclamații în curs de examinare.

Вадим Чебан - Sputnik Moldova
Datoriile față de Gazprom: Cine le va plăti - răspunsul președintelui Moldovagaz

”Însă ținând cont de specificul relațiilor existente între Chișinău și Tiraspol, nu putem vorbi acum despre  o recuperare de facto coercitivă a acestora. Deocamdată, în momentul de față nu există instrumente eficiente care să permită asigurarea aplicării deciziilor instanțelor moldovenești pe teritoriul din stânga Nistrului ", a explicat șeful ”Moldovagaz”.

Gazul este furnizat Republicii Moldova din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus „Gazprom” este principalul furnizor de gaze pentru Moldova. Republica cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza unui acord semnat încă în 2008. Acest acord este reînnoit în mod regulat. De exemplu, la 31 decembrie 2019, Moldovagaz și Gazprom au semnat un act adițional la contractul privind aprovizionarea cu gaze a Moldovei și organizarea tranzitului prin țară. Livrarea combustibilului albastru se efectuează de-a lungul traseului tradițional. „Gazprom” deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0