Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tulbure: Moldova trebuie să păstreze vie memoria Holocaustului

© SputnikAlexei Tulbure
Alexei Tulbure - Sputnik Moldova
Abonare
Istoricul și politologul Alexei Tulbure a vorbit despre măsurile urgente pe care Guvernul ar trebui să le ia pentru a păstra amintirea evenimentelor tragice precum Holocaustul.

CHIȘINĂU, 27 ian - Sputnik. În fiecare an, pe 27 ianuarie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acte de cruzime au fost săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pe pământul moldovenesc ocupat de naziști. 

Открытие в Кишиневе центра-музея памяти жертв Холокоста - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Istoricul Evgheni Brik despre Holocaust: „Ne uimește indiferența”
Aproximativ 300 de mii de evrei și 50 de mii de romi au fost distruși de regimul fascist pe teritoriul Moldovei, în timp ce numărul total de oameni torturați și uciși de fasciști în republica aflată sub ocupație ar fi fost de aproximativ 570 de mii.

Astăzi, Moldova nu are un program oficial la nivel de Guvern, care să perpetueze memoria evenimentelor Holocaustului. Ultimul a expirat în 2019, dar acum la nivelul Cabinetului de Miniștri s-a anunțat necesitatea modificării manualului „Istoria românilor” și completarea acestuia cu informații detaliate despre Holocaust.

Sunt oare date uitării acele evenimente istorice teribile în țara noastră? Expertul Alexei Tulbure a răspuns la întrebare în studioul Sputnik Moldova.

"Nu se poate spune că nu există schimbări în perpetuarea memoriei Holocaustului. Planul de acțiune al Guvernului a fost adoptat pentru a restabili memoria istorică a acelor evenimente din Moldova. Acesta prevedea anumite eforturi ale Guvernului în educația adecvată a generației tinere", a spus Alexei Tulbure.

Potrivit expertului, doar un curs opțional pentru școli intitulat „Holocaustul: istorie și lecții de viață” a fost introdus în curriculum. Cu toate acestea, profesorii de istorie din gimnaziile și liceele din țară au libertatea să decidă dacă transmit adevărul istoric copiilor sau ignoră această opțiune și conținutul său.

"Dar învățarea este lentă. În special, pe rețelele sociale, putem observa o mulțime de comentarii și declarații antisemite și xenofobe. Din păcate, rețelele sociale abundă în acest lucru", a adăugat Tulbure.

Istoricul a recomandat societății și autorităților țării să nu slăbească eforturile de a restabili memoria istorică a Holocaustului în rândul populației, iar pentru aceasta este necesară actualizarea planului de acțiuni al Guvernului ca să fie popularizat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0