Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Efectul discursului Maiei Sandu în cadrul CSS ar putea fi zero: Ce-i sugerează experții

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept Teodor Cârnaț consideră că declarațiile Maiei Sandu în cadrul CSS ar putea să nu aibă niciun efect din cauza că acest organ este unul consultativ și nu dispune de competențe deliberative, care ar permite emiterea unor hotărâri obligatorii.
Efectul discursului Maiei Sandu în cadrul CSS ar putea fi zero-Ce-i sugerează experții

Președintele țării, Maia Sandu, a declarat în debutul primei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, sub conducerea sa, că acesta va fi o platformă unde se vor discuta riscurile interne și externe la adresa securității statului, se vor lua decizii cu privire la acțiunile necesare pentru oprirea schemelor de corupție care subminează funcționarea statului.

Expertul în drept Teodor Cârnaț spune că declarațiile șefului statului nu sunt suficiente pentru a combate amenințările la adresa securității statului și că ele ar putea să nu aibă niciun efect. Asta din cauza că respectivul organ, CSS, este unul consultativ și nu dispune de competențe deliberative, care ar permite emiterea unor hotărâri obligatorii pentru instituțiile statului. În acest context, spune expertul, ar putea fi modificată legislația.

„Aceste declarații ale președintelui sunt puțin sterile, deoarece după conținut s-ar putea să nu aibă niciun efect. Discursul pe care l-a avut președintele Maia Sandu, că acest consiliu va fi o platformă unde se vor discuta riscurile interne și externe la adresa securității statului, mă duce la ideea că efectul va fi zero. Din acest considerent cred că actualul CSS, trebuie să se transforme într-un organ deliberativ. Pentru asta trebuie de  modificat legislația, ceea ce ar însemna atribuirea CSS unor competențe deliberative, care ar permite emiterea unor hotărâri obligatorii pentru persoanele cu demnitate publică care conduc organele de forță - CNA, Procuratura, Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, SIS și BNM. În caz contrar, CSS se va transforma într-o masă rotundă pe probleme de securitate, iar discuțiile nu vor avea niciun rezultat”, a precizat Teodor Cârnaț.

Expertul crede că Președintele trebuie să dispună de un instrument real care ar pune în mișcare instituțiile statului pentru a elimina riscurile interne și externe la adresa securității naționale și pentru a-și onora obligațiunile sale constituționale.

Президентура РМ - Sputnik Moldova
Politică
Dodon și Nagacevschi au criticat dur noua componență a CSS confirmată de Sandu

„Repet, în regim de urgență legislația trebuie modificată pentru că hotărârile CSS trebuie să poarte un caracter obligatoriu. Să nu uităm că există o hotărâre a Curții Constituționale din 2020 care spune că CSS  nu mai are dreptul să obțină orice fel de informații de la autoritățile centrale ale statului și de la instituțiile subordonate Guvernului. CSS obține doar informații care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică”, a concluzionat Teodor Cârnaț.

Experții în probleme de securitate le-au sugerat de mai multe ori autorităților să atribuie Consiliului Suprem de Securitate unele competențe deliberative. Totodată, în procesul de reformare a CSS ei au vorbit și despre delimitarea competențelor unor instituții, reformarea Secretariatului CSS, diminuarea implicării politicului și stabilirea criteriilor clare pentru nominalizarea membrilor CSS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0